Zadluženému hokejovému týmu z Břeclavi pomůže soukromá firma

Břeclav - Hokej z Břeclavi pravděpodobně nezmizí. Záchranu zadluženému oddílu nabídl výrobce hokejového vybavení z Lanžhota. Založil v Břeclavi nový klub Passvillan Břeclav a chtěl by do něj převzít všechny hráče. Klubu pomůže také s dluhy. Pokud převod posvětí i hokejový svaz, město by na činnost klubu mohlo přispět slibovanou dotací.

Dohodu vedení města vítá jako nejlepší možné řešení. „Jsem připraven svolat mimořádnou radu, mimořádné zastupitelstvo a schválit dotaci tak, aby nový klub se starými hráči, jak dospělými, tak mládeží, mohl fungovat,“ řekl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

I když se podaří dotáhnout dohodu do konce, stále není jasné, jakou soutěž bude hrát mužské družstvo nově vzniklého oddílu. „Zatím ještě nemluvím o druhé lize, nemluvím o krajském přeboru. Nejsme ještě pevně rozhodnuti, jednalo se s různými sponzory, ale není nic jisté,“ uvedla jednatelka Hokejového klubu Passvillan Břeclav Jana Švirgová.

Největší, téměř dvoumilionový dluh zůstal krachujícímu hokejovému klubu vůči městské společnosti Tereza.

Nové vedení města: V klubu se v minulosti příliš plýtvalo

Po problému s podezřelými financemi, které tekly do oblasti cestovního ruchu a propagace města, narazilo nové vedení Břeclavi na další potíž. Místní hokejový klub získával od města dotace ve výši 12-13 milionů, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení řeklo dost, protože se podle něj v klubu zbytečně plýtvá. Rozhodlo, že profesionálním hokejistům už nepřispěje ani korunu a pětimilionovou dotaci poskytne pouze mládeži, pro kterou měl vzniknout samostatný klub.