Vsetínským praskají domy od přetížené silnice, radnice nemá na opravu

Vsetín - Obyvatelé jedné ze čtvrtí Vsetína, v níž je plánována výstavba rodinných domů, mají strach o své příbytky. Jejich stěny totiž začaly praskat. Podle místních za to mohou náklaďáky, které po úzké komunikaci vozí stavební materiál. Poprosili proto radnici, aby s tím něco udělala. Jenže ta je obezřetná. Omezit výstavbu na soukromých pozemcích nemůže. Navíc tvrdí, že domy nemusí praskat kvůli zvýšené dopravě. Přesto se rozhodla udělat alespoň něco. Omezí na silnici průjezd aut nad 3,5 tuny.

„Je to zatím jediné možné a nejrychlejší řešení. Pak bude následovat zpracování studie případných úprav komunikace, což ale bude vyžadovat čas. Rozhodně ale musíme přiznat, že pro letošní rok na jakoukoliv opravu silnice nemáme peníze,“ prohlásil místostarosta Vsetína Petr Kořenek (ČSSD).

Jenže to Hanžlovským, kteří žijí v okrajové části Vsetína desítky let, nestačí. „Omezení dopravy není řešení. Vždyť nám domy popraskaly, když tudy vozily náklaďáky materiál na stavbu jediného domu. Co bude následovat, až se oteplí a začnou se stavět ty další, s čímž přibudou i další náklaďáky. Snížená tonáž naše domy nezachrání,“ postěžoval si jeden z majitelů nemovitostí v Hanžlově Jiří Trchalík.

Obyvatelům Hanžlova praskají domy (zdroj: ČT24)

Nové sousedy chceme, novou silnici ale také

Trchalík ani další majitelé pozemků nechápou, jak mohla radnice vůbec stavbu domů v kopcích povolit, když věděla, jaká silnice k parcelám vede. „Napřed se přece měla udělat pořádná komunikace, po níž může těžká technika jezdit, a pak se teprve začne stavět,“  je přesvědčen Miroslav Tikač, který v Hanžlově žije celý život.

Všichni majitelé nemovitostí, popraskaných i nepopraskaných, mají z výstavby třiceti nových rodinných domů strach. Bojí se, že se jejich nemovitosti znehodnotí. „My přece nechceme bránit ve výstavbě, právě naopak, o nové sousedy stojíme.“ Proto sepsali petici s několika desítkami podpisů. Zda jim bude něco platná, není vůbec jasné.

Radnice totiž tvrdí, že domy nemusí praskat právě od projíždějících náklaďáků. „Nemáme na to žádný znalecký doklad,“ podotkl místostarosta. Na to ale mají místní také odpověď. „Bydlím tady třicet let, a než sem do kopce začaly jezdit náklaďáky, dům mi nepraskal. Rozhodně to s nimi souvisí,“ dodal Mikač. 

  • Praskliny vzniklé po průjezdu náklaďáku místní komunikací ve Vsetíně-Hanžlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2404/240312.jpg
  • popraskané zdi u domů ve vsetínské části Hanžlov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2404/240309.jpg