Expozice baťovského bydlení se neotevře. Bojuje s dřevomorkou

Zlín - Úspěšná expozice o baťovském bydlení se zatím veřejnosti neotevře.Jeden z „taháků“ Muzea jihovýchodní Moravy, atraktivní expozice o baťovském bydlení, která je umístěná přímo v autentickém cihlovém domku nedaleko hotelu Moskva, zůstane pro veřejnost uzavřen. Domek se již delší dobu potýká s řadou technických problémů, které je třeba urychleně a radikálně řešit.

Expozice Bydlení v baťovském Zlíně, která byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2007 v domku č.p. 1295 Nad Ovčírnou, nabízela jedinečný pohled na životní styl řadové zlínské rodiny. Návštěvníci mohli obdivovat obývací pokoj a kuchyni, které byly zařízeny nábytkem a doplňky z první poloviny 20. století, a také expozici vývoje baťovského bydlení. Časem se muzeum rozšířilo o vybavení ložnice a nechyběly i sezónní výstavy. Muzejníci měli v plánu obohatit expozici o koupelnu a dětský kout.

Jenže před časem se objevily technické problémy. „Domek prodělal již dvě ozdravné kůry, ale ani jedna nevyřešila pro nás zásadní problém, kterým je vysoká vlhkost v interiéru. Ta je podle našich měření i po stavebních úpravách stále nad hranicí 60 procent, což je pro sbírkové předměty z roku 1930 fatální hodnota. Navíc se už v roce 2008 v domě objevila dřevomorka domácí, jejíž spóry jsme nalezli na veškerém vybavení, které jsme následně převezli na ošetření do konzervátorských dílen,“ popsal sled událostí konzervátor Karel Šindel.

Antonín Sobek, ředitel Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně k uzavření expozice (zdroj: ČT24)

Vnitřní prostory domku tak opět prošly rekonstrukcí, expozice v roce 2009 byla znovu otevřena a po měsíci se zde opět objevila dřevomorka. Vybavení opakovaně putovalo k ošetření do konzervátorských dílem. „V současné době jsou sbírkové předměty v takovém stavu, že další konzervátorský zásah nesnesou,“ doplnil konzervátor. Domek prodělal další rekonstrukci.

„Vzhledem k tomu, že se relativní vlhkost pohybovala stále nad limitem vhodným pro sbírkové předměty obsahující dřevo a textil, přešli jsme v roce 2010 na zkušební provoz s panelovými výstavami a předměty, kterým dřevomorka neuškodí. Přesto se zde dřevokazná houba již v květnu znova objevila,“ popsala autorka původní expozice Hana Kuslová.

Všichni zainteresovaní odborníci se shodli na tom, že vnitřní klima domku je ve stávající podobě nevhodné pro umístění stálé expozice muzejních sbírkových předmětů. „Podnikli jsme řadu potřebných kroků pro záchranu tohoto objektu a veřejností vyhledávané expozice. Dohodli jsme se, že Statutární město Zlín nechá vypracovat technickou studii, která bude obsahovat řešení odvlhčení a odizolování objektu včetně vyčíslení finančních nákladů. Na základě vypracované technické studie se rozhodne o dalším postupu,“ popsal současný stav jednání ředitel muzea Antonín Sobek.

Muzeum jihovýchodní Moravy tak bohužel na hlavní turistickou sezonu ztrácí jeden ze svých objektů. Právě ten, který návštěvníkům Zlína představoval velmi názorně a zajímavě to, čím je naše město jedinečné. „Obávám se, že domek č.p. 1295 zůstane uzavřen po celé období letní sezony, tedy minimálně do konce září 2011. Ale pevně věříme, že se v budoucnu veřejnosti znovu otevře s expozicí v původním rozsahu,“ uzavřel ředitel muzea.

  • Vzorový Baťův domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240863.jpg
  • Vzorový baťovský domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240864.jpg
  • Vzorový baťovský domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240865.jpg