Černým stavbám zabrání důslednost stavebních úřadů, říká ombudsman

Brno - Zaplatit pokutu se vyplatí, říká si spousta stavitelů. Dlouhé stavební řízení, schvalování, shánění nejrůznějších povolení a čekání na vyjádření zúčastněných stran může stavbu  investorům znepříjemnit. Pokud navíc na stavbu získali třeba termínově vázané dotace, mohou o ně i přijít. Mnozí z nich proto nejdříve stavbu postaví a pak teprve požádají o dodatečné stavební povolení. To jim pak stavební úřad často schválí. Kancelář veřejného ochránce práv takový postup kritizuje.

Přímo ukázkovým případem je podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové například solární elektrárna v Ráječku u Blanska. Stavební úřad tam vyzval investora k okamžitému zastavení prací. Protože ale stavba pokračovala, úřad vydal exekuční příkaz, na jehož základě bylo za asistence policie staveniště vyklizeno. Úředníci rovněž zahájili řízení o odstranění stavby.

Vybudování elektrárny v Ráječku sice bylo zahrnuto v územním plánu, povolení ale investor v ruce neměl. Přesto se do stavby, která narazila na odpor místních, pustil. Jednatel firmy Pavel Novák se  vyjádřil, že mu pokuty nevadí. Strategie rychle stavět i s rizikem určité finanční ztráty se mu prý vyplatí. „Já nepáchám žádný trestný čin, je to pouze přestupek. Pořád je pro mě příjemnější zaplatit pokutu,“ řekl loni v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi. Jak sám přiznal, elektřina dodaná do sítě mu i nejvyšší možnou pokutu bohatě vrátí.

Ombudsman už v minulosti pomohl

Například v Praci u Brna. Manželům Škorňovým tam v jejich sousedství vyrostl dům bez stavebního povolení, který ten jejich ohrožoval. Soused koupil domek v dražbě a začal ho vlastními silami přestavovat. Zapomněl ale na základy, statické zajištění a navíc odboural sousedům kus jejich základové zdi. Přitom všem neměl jediné povolení, ani demoliční výměr, ani stavební povolení. Na úřadu pak sousedé zjistili, že majitel domu původně nahlásil, že bude vyměňovat stará okna za nová. Místo toho ale postavil celý dům, který chtěl obratem ruky prodat prostřednictvím realitní kanceláře za 1,5 milionu korun. 

„Vedla se celá řada zbytečných řízení, rozhodnutí, pak další rozhodnutí a další odvolací řízení - následně tam byla zbytečně dlouhá přerušení a pak tam zase nebylo dlouho vymáháno to nápravné opatření,“ kritizovala už v minulosti práci šlapanického stavebního úřadu zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Když má stavební úřad odvahu

Stavební úřad ale nemusí udělit jen, byť vysokou, pokutu. Může nařídit i odstranění nepovolené stavby. Tak to stavební úřad udělal v Ostopovicích u Brna. Podnikatel tam postavil vyšší dům, než měl od stavebního úřadu povoleno. Požádal ale o dodatečné povolení stavby, tu mu ovšem stavební úřad nepovolil. Důležitou roli zde sehráli také obyvatelé okolních domků, kteří se proti vyšší stavbě postavili. Stavební firmě nakonec nezbylo nic jiného, než horní patra odstranit.