Nová majitelka nutí nájemníkům nevýhodné smlouvy

Brno - Jako ve zlém snu si připadají nájemníci domu na Marešově ulici v Brně. Město dům prodalo spolumajitelce domu Marii Vigantiové. Ta za zbývající podíl na vlastnictví domu ještě nezaplatila a už se snaží  nájemníky vystrnadit. Lidé si stěžují, že přestože mají na své byty uzavřené nájemní smlouvy na dobu neurčitou, nová majitelka se jim snaží vnutit nájemní smlouvy pouze na jeden rok a navíc s nevýhodnými podmínkami.

Památkově chráněný dům číslo 12 v Marešově ulici v Brně, s výjimkou jedné už převedené bytové jednotky, prodalo město restituentce a spolumajitelce Marii Vigantiové loni v srpnu. Za vypořádání měla Marie Vigantiová Brnu zaplatit 13 a půl milionu korun do čtyř měsíců. Tuto částku však doposud neuhradila a proti jejím novým požadavkům se navíc začali bouřit nájemníci.

„Předložila nám nové nájemní smlouvy, které jsou pro nás v mnoha ohledech nevýhodné. Vnucuje nám smlouvy pouze na rok, přestože současné smlouvy jsme podepsali na dobu neurčitou. Požaduje po nás navíc třicetitisícové kauce na služby a nutné opravy dobu, které nemáme povinnost platit,“ rozčiloval se jeden z nájemníků Karel Kebert. Má na to majitelka podle zákona právo?

Právnička: Požadavky nové majitelky jsou neoprávněné

„Nový vlastník nemovitosti je povinen vstoupit do již uzavřených nájemních vztahů tak, jak byly podepsány, a nemůže nájemníky nutit do uzavření smluv nových,“ uvedla Magdalena Vašinková z Advokátní kanceláře Rašovský. Marie Vignatiová přesto České televizi přesvědčeně tvrdila, že na to právo má.

Podle Vašinkové je zcela neoprávněný také požadavek uhrazení kauce. „Nájemníci mají povinnost platit pouze běžnou údržbu a drobné opravy v bytě. Co se týče údržby společných prostor, ty je povinen hradit vlastník domu,“ vysvětlila.

„Mám dojem, že nás odsud chce dostat pryč, aby měla dům volný k dalšímu prodeji,“ obává se Karel Kebert.

Současní nájemníci mají ze zákona předkupní právo

Marie Vigantiová se už jednou snažila dům převést darem do vlastnictví majitele sousedního domu, poté ho nabídla realitní kanceláři. Ani jedno se jí nepovedlo, jelikož za dům zatím nezaplatila a nemůže s ním volně disponovat.

Advokátka Magdalena Vašinková navíc upozorňuje, že pokud majitelka uvažuje o prodeji bytových jednotek, současní nájemníci mají předkupní právo a měli by být osloveni přednostně. „Nájemníci ale musí zaplatit kupní cenu, kterou je schopná a ochotná nabídnout majitelka,“ řekla Vašinková.