Zlínská zoo má nové přírůstky - dva „zpívající“ psy

Zlín - Dva velmi vzácné novoguinejské psy přivítala v nové expozici zoologická zahrada ve Zlíně. Kvůli zpěvavému vytí se jim přezdívá „zpívající“ psi. Jejich vytí má podle vědců nejblíže ke zpěvu keporkaků a hodně připomíná jódlování. Dvouletý pár přijel z britské zoo v Exmooru teprve před několika dny, podívejte se na jejich první krůčky ve zlínském výběhu. Zlínská zoo je teprve druhou zoo v Evropě, která plemeno chová.

Zlínská zoo chce plemeno do budoucna rozmnožit, jenže nový pár jsou sourozenci. „Kontaktovali jsme proto severoamerické chovatele, kteří se zabývají chovem těchto psů, abychom k těmto našim zvířatům získali další nepříbuzný pár,“ řekl Pavel Shromáždil ze zlínské zoo.

Novoguinejský divoký pes

Obvyklá výška tohoto psa nepřesahuje v kohoutku 45 cm a váha kolem 11 kg z něj činí středně velkého zástupce psovitých šelem.

Zbarvení hlavy, zad, nohou a ocasu je rezavé (popř. černé), naopak břicho, špička ocasu a u některých jedinců též brada či malé nepravidelné skvrnky v obličejové části jsou bílé. Skvrnění ovšem nikdy nepřechází do boků těla, takže tito psi působí mnohem elegantnějším a úhlednějším dojmem než například jejich afričtí bratranci – psi hyenoví.

NO COMMENT: Zlínská zoo má vzácné přírůstky - \"zpívající\" psy (zdroj: ČT24)

Starodávné plemeno bylo vyšlechtěno už v dobách starověku, kdy psi sloužili jako odklízeči odpadků. Teprve v minulém století se psi místních domorodců rozšířili z novoguinejských nížin a začali se křížit s jinými plemeny.

Druh byl na pokraji vyhynutí, když v 50. letech 20. století vědci odchytili dva čistokrevné psy a přemístili je do zoo v australském Sydney. Později byl zachráněn ještě jeden pár a dnešní novoguinejští psi v Evropě a severní Americe jsou potomky těchto dvou párů.