Návštěvníci podzemí pod Zelným trhem se dostanou osm metrů pod zemi

Brno – Největším turistickým lákadlem letošního roku v Brně se má stát nově otevřené podzemí pod Zelným trhem. Stane se tak po Mincmistrovském sklepu na Dominikánském náměstí další zpřístupněnou částí podzemí. V obou je připravena nová expozice, která má podle tvůrců prvky zážitkové turistiky. V pátek 1. dubna v Brně začíná turistická sezóna a svoje brány otevře i Labyrint pod Zelným trhem i Mincmistrovský sklep, kde na návštěvníky dýchne historie. Při prohlídce Labyrintu zdolají návštěvníci 212 schodů a dostanou se do hloubky až osmi metrů.

Otevření obou prostorů se připravovalo dlouhá léta. Stavební úpravy, při nichž se muselo podzemí vyčistit a stěny, stropy i podlahy zrestaurovat, přišly na 100 milionů korun. „Z toho 62 milionů tvořily evropské dotace, zbytek vyčlenilo z rozpočtu město,“ uvedla vedoucí Turistického informačního centra Petra Kačírková. Zařízení interiérů a expozice stálo 20 milionů korun.

I po náročných úpravách si podzemí zachovalo mnoho ze svého původního fungování - stále do něj proniká spodní voda. „Ale máme čerpadla, která ji odčerpávají. Navíc jsou prostory dobře větrané,“ řekla Kačírková.

Prohlídka dokončovaného labyrintu s Alešem Svobodou, odborníkem na brněnské podzemí (zdroj: ČT24)

Kromě návštěvy podzemí se mohou zájemci v nadcházející turistické sezóně  svézt turistickým minibusem, který o víkendech projíždí nejvýznamnějšími lokalitami s nejznámějšími památkami Brna. Minibusy jsou bezbariérové. „Pro ještě váhající či tuze lenivé návštěvníky bude připravená imaginární trasa turistického okruhu i na webových stránkách,“ dodala Kačírková.

Svoje služby prezentují i průvodci, kteří nabízí prohlídky čtyř nejvýraznějších brněnských chrámů a sobotní prohlídky nazvané „Centrum Brna známé a neznámé“. Možnosti i ceny vstupného lze vyhledat na stránkách Turistického informačního centra, které budou od dubna fungovat v pěti jazykových mutacích.

Sklepní labyrint pod Zelným trhem v Brně
Zdroj: ČT24/Stránky Magistrátu města Brno