Soud znovu otevře případ „agenta“ Minaříka. Od začátku

Brno - Případ pojišťovacího podvodu někdejšího agenta Státní bezpečnosti Pavla Minaříka se vrací na scénu. Obžalovaný sice nastoupil šestiletý trest vězení, Nejvyšší soud ale předchozí verdikty kvůli hrubým chybám zrušil a Minaříka poslal na svobodu. A nastala i další komplikace: z původního senátu kvůli zdravotním komplikacím odešel jeden člen a krajský soud tak celý případ bude muset projednat znovu.

Za pokus o bombový útok na Rádio Svobodná Evropa z poloviny sedmdesátých let české soudy Pavla Minaříka do vězení nedostaly. Někdejší oslavovaný agent StB strávil na lavici obžalovaných neskutečných patnáct let. Osm let se vleče i další případ, kde hraje Minařík hlavní roli. Na Ukrajině v roce 1996 shořela avia s nákladem optických kabelů za 41 milionů, kterou právě Minařík coby porevoluční podnikatel vypravil a pojistil. Podle pojišťovny šlo o podvod: požár prý vznikl úmyslně, navíc - náklad byl bezcenný. Soud podezření potvrdil.

Pojišťovací podvod „agenta“ Minaříka

Minařík je podezřelý z toho, že před 14 lety zinscenoval na Ukrajině dopravní nehodu a pak požadoval zaplatit od pojišťovny Kooperativa 41 milionů korun za materiál, který údajně shořel. Podle svědků a znalců však nehoda byla fingovaná a náklad zapálili Minaříkovi ukrajinští komplicové - bývalí příslušníci sovětské tajné služby KGB.

Minaříka stihl trest nejdříve 4,5 roku u krajského soudu, posléze šest let u soudu vrchního. Nastoupil do vězení. Pak se ukázalo, že soudy chybovaly. „Chyby byly natolik zásadní, že takto rozhodně nelze postupovat v trestním řízení,“ zmínil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Krajský soud podle něj například vůbec neprovedl některé důkazy, které měl k dispozici. Vrchní soud pak nevyslechl klíčového svědka, jenž v době jednání čekal na chodbě.

V polovině prosince tak Nejvyšší soud předchozí verdikty zrušil a nařídil případ znovu projednat. Ještě předtím Minaříkovi zastavil výkon trestu. Ten se tak po několika měsících za mřížemi znovu dostal na svobodu. „Důkazy nebyly provedeny, nebo byly provedeny nezákonně. Očekáváme, že tato pochybení soud napraví,“ uvedl Minaříkův advokát Milan Staněk.

Kdo je Pavel Minařík

Minařík se „proslavil“ ještě za minulého režimu. Koncem 60. let byl jako agent StB vyslán do Rádia Svobodná Evropa. Plánoval bombový útok na stanici, sám nakreslil plánky umístění náloží. V roce 1976 se vrátil a stal se pro komunistický režim hrdinou. Zpěvák Josef Laufer o něm složil oslavnou píseň. Po roce 1989 byl za plánovaný útok na rádio obžalován, ale trestu unikl.

Problémy tím neskončily. Soud, který se vleče od roku 2003, nabere další zpoždění. „Projednávání případu se zkomplikovalo v tom, že jeden z přísedících opustil senát ze zdravotních důvodů. Postup je takový, že hlavní líčení se musí zopakovat,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková. Soud se tak bude muset znovu seznámit se všemi důkazy i svědeckými výpověďmi. Navíc vyslechnout i svědky nové, které navrhl Nejvyšší soud.

První obnovené jednání začne u brněnského krajského soudu 7. dubna.