Za desetimilionovou zpronevěru poslal soud muže na 6 let do vězení

Zlín - Za zpronevěru téměř deseti milionů korun uložil dnes krajský soud ve Zlíně bývalému zaměstnanci jedné ze společností holdingu Synot šest let vězení. Devětadvacetiletý Michal Tománek z Uherského Hradiště měl na starosti provoz výherních zařízení. Určitou část z vybraných vkladů si však údajně nejméně dva roky ponechával. Muži hrozilo pět až deset let vězení.

Provozní výběry z automatů buď obstarával sám nebo peníze přebíral od jiných lidí. Svěřené prostředky měl obratem vkládat na účet poškozené společnosti. Podle obžaloby ale odvody prováděl později a vzniklá manka doplňoval vždy z výběrů následujícího kalendářního měsíce, čímž oddaloval zjištění vzniklého dluhu. Ten při odhalení činil 9,7 milionu korun. Zpronevěřené peníze se dohledat nepodařilo.

„Z provedených důkazů ovšem vyplývá, že minimálně část těchto prostředků byla obviněným prosázena na výsledky sportovních utkání,“ poznamenala státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová. Podle svědků část peněz obžalovaný půjčil i svým známým. Tománek odmítl vypovídat na policii i v pondělí před soudem. Dosud nebyl soudně trestán, stíhán je na svobodě.

Tománek ve firmě pracoval devět let a měl naši důvěru, řekl manažer

Případ vyšel najevo při kontrole loni v červnu. Podle zaměstnanců holdingu Tománek poté přiznal, že neodvedl tržby ve výši 5,2 milionu korun, přičemž prý nevyloučil, že se jedná ještě o více peněz. Následná inventura pak prokázala, že škoda činí téměř deset milionů korun. „Samotného mě to překvapilo. Tománek byl ve firmě devět let a měl naši důvěru,“ řekl u soudu manažer hracích zařízení holdingu Petr Churý.

Obžalovaný měl na starost čtyři vlastní provozovny Synotu a další čtyři takzvané partnerské, kam firma jen dodávala svá herní zařízení. Podle svědků se podařilo prokázat, že Tománek část neodvedených peněz prosázel. Pracovnice sběren Synot Tipu si totiž prý pamatovaly, že částky 10.000 korun a vyšší sázel v 90 procentech případů v uvedené době právě on.