Újezd u Brna přistavuje bydlení pro bezdomovce

Újezd u Brna – Jiří Ston přišel o bydlení vloni na podzim. Když se invalidní důchodce vloni rozvedl, musel se z bytu, který patřil ženě, odstěhovat. Neměl ale kam jít. Helenu Koláčkovou připravili o dům podvodníci, když bojovala s rakovinou. Oba našli útočiště v obecní ubytovně v Újezdu u Brna. Je určen lidem, kteří se náhle ocitli bez domova, ale chtějí se začlenit do společnosti, pracovat a platit nájem. Projekt má úspěch a v Újezdu u Brna už přistavují další dva byty pro lidi v těžké životní situaci.

Budovu koupila obec od zkrachovalé firmy a přebudovala ji na ubytovnu. „Lidé, kteří tady bydlí, nejsou bezdomovci v pravém slova smyslu. Velká část zůstala bez bydlení, bez peněz a potřebuje pomoct překlenout těžké životní období,“ vysvětlil starosta obce Jan Hradil. Bydlení získají jen ti, kteří pro obec pracují nebo jsou schopní platit nájem třeba z invalidního důchodu.

„Nejsem moc pohyblivá, takže pro obec pracovat nemůžu. Beru ale sociální dávky, takže platím měsíčně nájem,“ řekla Helena Koláčková, jediná žena mezi osmi nájemníky. Se smíchem přiznala, že když po sobě pánové nechávají nepořádek, je tou, která je nutí k čistotě. „Občas se musí zařvat a pak se nechají přesvědčit, že úklid je nutný,“ uzavřela Koláčková.

Bývalý bezdomovec Jiří Ston je v ubytovně spokojený (zdroj: ČT24)

Kdo nepracuje pro obec, snaží se být užitečný aspoň na ubytovně

Pro město pracuje polovina z osmi nájemníků. „Nemůže tady bydlet bezdomovec, který nechce chodit do práce, nebo ten, kdo sice platí nájem, ale nechtěl by se třeba podílet na úklidu,“ popsal správce ubytovny a bývalý bezdomovec Karel Salajka.

Jeho slova potvrzuje Jiří Ston: „Já sice pro obec nemůžu pracovat, ale pomáhám aspoň tady v domě. Spravím kohoutky, vyměním žárovky, zkrátka co je potřeba,“ shrnul. Platí obci 90 korun za každý den, který v ubytovně stráví. V domě je spokojený, a tak jiné bydlení ani nehledá.

Ubytovna má úspěch, proto se město rozhodlo zvětšit kapacitu ubytovny. Za 600 tisíc vzniknou další dva byty pro nové nájemníky. Dokončeny by měly být do tří měsíců.