ŘSD chce dokončit znojemský obchvat. Jedná se o nové trase

Znojmo - Šance na dobudování obchvatu Znojma ožívá. Po letech sporů mezi Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a občanským sdružením to vypadá, že obě strany najdou společnou řeč. ŘSD přišlo s novým, byť provizorním řešením, jak propojit už rozestavěný úsek se stávající silnicí ke Znojmu. A také zahrádkáři, kteří kvůli nové silnici měli přijít o své pozemky, jsou ochotní k ústupkům.

Jinak poklidnými Lechovicemi denně projedou tisíce aut, včetně těžkých kamionů. Znojmo zase leží na frekventované cestě z Prahy do Rakouska. V obou případech měly od hluku, zápachu a přeplněných ulic pomoct obchvaty. Stavba obou silnic se připravuje už mnoho let, obě se sle zadrhly na výkupech pozemků. Ten znojemský, ze kterého už je část postavená, ale nikam nevede, navíc v polovině loňského roku přišel i o územní rozhodnutí.

Zdá se však, že po vleklých sporech konečně přišla naděje na řešení. Na Ředitelství silnic a dálnic se vyměnili lidé a rýsuje se dohoda. Ve hře je tentokrát silnice, která má na rozdíl od dosavadních plánů většinu zahrádek minout, zasáhne pouze dva pozemky.

Lenka Poláková z občanského sdružení Obchvat o nové variantě silnice (zdroj: ČT24)

„Domluvili jsme se, že jsme ochotni ustoupit, a dva ze zahrádkářů uvažují, že by své zahrádky nebo část zahrádek prodali,“ tvrdí Lenka Poláková z občanského sdružení Obchvat.

Současná varianta by byla jen provizorní

Nově uvažovaná silnice by měla propojit hlavní tah od Brna s rozestavěným kusem obchvatu, ale jen  provizorně.  Podle znojemské radnice by takové řešení ani nevyžadovalo velké změny v územním plánu města. „Nejedná se tam o nijak výraznou změnu trasy, v současné době jde o drobnou změnu napojení na kruhový objezd,“ řekl starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD).

Taková možnost ale zatím není podložená územním rozhodnutím ani stavebním povolením. Zástupci ŘSD by měli se zahrádkáři znovu jednat za týden. Pokud ředitelství získá všechna povolení a peníze, mohlo by se začít stavět už koncem příštího roku.