Kdo ze sousedů bude měnit doklady? Čas na dohodu mají do zítřka

Zlín - Nové doklady a spousta papírování - takové starosti obnáší změna číslování baťovských půldomků ve Zlíně přesně pro polovinu jejich obyvatel. Zatímco jedni si číslo můžou nechat, jejich sousedy čeká maratón po úřadech. Rozhodnutí „kdo s koho“ nechal zlínský magistrát na obyvatelích. Půlka z celkových 1500 se již dohodla, ostatní na to mají čas nejpozději do zítřka. Jinak za ně rozhodnou úředníci.

Dalibor Farný se do jednoho ze zlínských půldomků nastěhoval teprve nedávno. „Vyměnili jsme si všechny doklady a teď to všechno budeme muset absolvovat znovu,“ krčil rameny. „Sousedé bydlí ve druhé půlce už desítky let, takže na tu změnu čísla přistoupíme jako nováčci my,“ vysvětlil. „Nadšeni z toho vůbec nejsme. Budeme muset vyměnit občanky, musí se to oznámit bance plus spousta dalšího zařizování,“ vypočetla majitelka nedalekého půldomku Hana Srncová.

Ne každý je ochotný podřídit se nařízení města bez boje. Petici proti dělení baťovských půldomků podepsalo 200 Zlíňáků. Argument magistrátu je ale jasný - „rozpůlení“ domků je nutné kvůli zákonu o vlastnictví nemovitostí. „Jsou běžné případy, kdy má baťovský půldomek s jedním číslem popisným různé vlastníky, přičemž každý z nich má vlastnické právo k části stavby. V jednom takovém objektu žije několik vlastníků a všichni používají adresy se stejným číslem popisným. A právě tohle teď zákon nařizuje změnit,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák o přečíslování dvojdomků (zdroj: ČT24)

Podle náměstka zlínského primátora Ondřeje Bětáka (TOP 09) dosavadní číslování vedlo i k naprosto absurdním problémům: „Jeden majitel si půldomek odkoupil, vzal si na něj samozřejmě úvěr. A ten druhý majitel posléze už úvěr nemohl dostat, protože touto nemovitostí již bylo ručeno jinému člověku na jeho úvěr.“

Pokud se sousedé nedohodnou mezi sebou, rozhodnou úředníci

Dohodnout se dodnes dokázala polovina majitelů z celkových zhruba 1500. „Dělá to zbytečné zlo mezi lidmi,“ stěžuje si spousta obyvatel.

Originál dohody musí majitelé domů předat zlínskému stavebnímu úřadu nejpozději 1. dubna 2011.

Pokud se někdo nedohodne do zítřka, zasáhne magistrát a rozhodne za obyvatele. Původní termín byl přitom stanovený už na minulý pátek. „Uvědomujeme si, že těch dohod je nutné učinit hodně a pro majitele to není jednoduché,“ uvedl Dvořák. Lidé tak mají ještě den na to, aby na zlínský stavební úřad doručili originál dohody. Magistrát má už připravený i klíč, podle kterého bude při dělení postupovat.

Přestože je tento potřebný krok pro Zlíňáky nepříjemný, vedení města se jim snaží starosti ulehčit. Všechny úkony, které mají na starosti odbory magistrátu, budou pro občany zdarma. Město nechá na vlastní náklady vyrobit tabulky s čísly, a pokud o to vlastníci půldomků požádají, uhradí jim i montáž. A dokonce jim nabídlo slevu na odvoz odpadu.