Výročí zániku Varšavské smlouvy oslavili víkendem v totalitě

Zubří - Mladý pár sedí ve stroze zařízené, nevlídně vyhlížející místnosti. Ruce sepnuté za zády, pohled upřený do podlahy čelí přesile v podobě komise složené ze státních vyšetřovatelů. Ti rozhodují o osudu jejich vztahu a především o tom, zda dítě, které žena čeká, bude moci spatřit světlo světa. Je na něj totiž potřeba mít povolení. Popsaná situace není součástí filmu ani se nestala před několika desítkami let. Odehrála se o uplynulém víkendu.

Scény jako vystřižené z éry socialismu a dusnou atmosféru totalitního režimu nabídla specifická zážitková hra a interaktivní drama s názvem Projekt Systém. U příležitosti dvacátého výročí zániku Varšavské smlouvy díky němu dostalo několik desítek hráčů možnost zažít realitu totalitní doby.

Ve fiktivní vesnici, kterou představoval rekreační areál z doby socialismu v Zubří u Nového Města na Moravě, se po dva dny rozvíjel herní příběh. V něm státní aparát paralyzuje normální život obyvatel vlnou represí poté, co parta místní studentů z legrace pustí do rozhlasu zakázanou zahraniční hudbu.

Účastníci larpu \"Projekt System\" se vrátili do dob hlubokého socialismu (zdroj: ČT24)

K vidění byly drsné výslechy, zatýkání i pochybné soudní procesy s politickým podtextem. A také intriky, osobní dramata a emoce. To vše v kulisách neutěšeného socialistického realismu.

Pavel Gotthard, jeden z organizátorů, vysvětlil, v čem spočívá atraktivita akce. „Projekt Systém je počin, který stojí na pomezí zážitkové hry a divadla, kdy každý z účastníků má určitou roli, podobně jako herci na divadle nebo ve filmu, a tu roli ztvárňuje. Prostřednictvím ztvárňování té role přichází do konfliktu s ostatními hráči a tím vznikají různé dramatické situace. Celý projekt je pečlivě připravený předem, takže se tyto situace skládají do příběhu, který se postupně rozkrývá  před hráči a oni procházejí dějem od počátku až do konce,“ popsal.

Larpy jsou u nás stále populárnější

Podobná interaktivní zážitková dramata jsou známá jako takzvané larpy. Oblíbené jsou po celém světě a postupně si začínají nacházet nadšené fanoušky i u nás. Jejich unikátní formát umožňuje hráči stát se na několik hodin či dnů někým jiným a zažít na vlastní kůži věci, které doposud znal třeba jen z kina. Jejich epičtější verze se mnohdy odehrávají v autentických lokacích a kostýmech. Jde o velmi  intenzivní zážitek, kdy se hráči doslova převtělují do svých postav.

Stejně tomu bylo i v případě Projektu Systém. „Každý hráč má roli, která je navýsost lidská. Jsou to živé, barevné charaktery, lidé, kteří mají svá přání, sny, problémy. A tím, že je navzájem řeší, vznikají příběhy,“ popsal Gotthard. Dodal, že splynout s postavou není příliš složité. „Můžeme říci, že zážitkové rolové hry jsou hodně intuitivní věc. Každý hráč si k nim najde velmi rychle cestu, protože jediné, co se po něm chce, je, aby přemýšlel a jednal jako někdo jiný. Přičemž tu postavu dostane připravenou, má sepsány všechny životní cíle, postoje. A čím déle hraje v té hře, tím více splývá s tou postavou. Takže na konci leckdy ani není zřejmé, co na ni působí jako na hráče a co jako na postavu,“ vysvětlil.

Není to jen obyčejná hra

Larpy mohou mít mimo svou herní stránku také výchovný přínos. Například ve Skandinávii se hraní příběhů používá jako inovativní výuková metoda. „I Projekt Systém si klade za cíl, kromě toho, že na hráče nějak zapůsobí, předat jim nějakou myšlenku, což je v našem případě pohled na totalitu. Nabízí jim vlastně zažít totalitu,“ říká další z organizátorů Pavel Hamřík.

Díky široké škále žánrů, které larpy nabízejí, máte možnost uniknout realitě a zažít různá dobrodružství v mnoha prostředích, epochách a příbězích.

  • Larp Projekt System autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244320.jpg
  • Larp System v Zubří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244319.jpg