Potápěči začali připravovat aerační věže v přehradě na sezónu

Brno - Začít znovu okysličovat a promíchávat vodu v Brněnské přehradě by měly aerační věže už 1. května. Na jejich „odzimování“ se dnes vrhli potápěči. Zařízení byla v zimních měsících složená, aby je nepoškodil led. Příprava aeračních věží na novou sezónu potrvá přibližně tři týdn, letos budou věže sahat blíže k hladině.

„Aerační věže jsou teleskopické - přes zimu byly stažené na minimální výšku a sklopené. Potápěči je teď budou postupně napřimovat,“ popsal Jiří Palčík z firmy Asio zabývající se čištěním odpadních vod.

Věže za 51 milionů korun zkušebně umístilo Povodí Moravy do Brněnské přehrady v roce 2009. Jejich smyslem vytváření nepříznivých podmínek pro přemnožené sinice. Krátce po jejich instalaci se ozvala kritika, že aerační věže sice fungují, ale nezvládají bojovat proti sinicím v celé přehradě. Loni se sinice podařilo zvládnout, ale podle odborníků je to spíše zásluhou počasí než samotné technologie.

Příprava aeračních věží potrvá tři týdny (zdroj: ČT24)

Dva metry pod hladinou lodě neohrozí

Jednou z variant, jak zvýšit účinnost věží, je jejich vysunutí blíže k hladině. V tom případě však mohou ohrožovat lodě a plavce. Letos proto správa přehrady vyzkouší kompromis - věže posune výše pouze o metr. Mezi věžemi a hladinou tak bude dvoumetrová mezera, která je pro loďaře dostačující.

Mísící a provzdušňovací věže

V přehradě je 20 věží, 15 mísících a 5 aeračních, tedy provzdušňovacích. Mísící věže dostávají vzduch z horních do spodních vrstev přehrady, provzdušňovací, tedy aerační, dopravují kyslík do spodních vrstev hladiny. Provzdušnění a promíchání vody má vytvořit co nepříznivější životní podmínky pro sinice, aby se nemohly masově množit.