Malým nosálům v brněnské zoo se zatím nechce ven

Brno – Pět mláďat nosála už má za sebou prvních šest týdnů života a zatím se mají čile k světu. Při naší poslední návštěvě se ještě bázlivě krčila u své mámy Zuzanky, teď už skáčí a soupeří spolu. Zatím ale jen v bezpečí svého doupěte. Návštěvníci zoologické zahrady si tak ještě budou muset počkat, než rodinku těchto jihoamerických šelmiček uvidí na vlastní oči. Kdo se do zoo nechystá, může vývoj malých nosálů sledovat na našem webu.

„Už měli dávno vylézt, v přírodě se tak děje zhruba po pěti týdnech. Na to, aby opustili doupě, už jsou dost velcí,“ popsala zpoždění malých nosálů jejich ošetřovatelka Mariana Hubíková. Za poslední dva týdny už pětice mláďat hodně vyrostla, jsou asi dvakrát větší a těžší, než když se narodili. Váha ale není jediná změna, kterou nosálové prochází. „Na svět přišli hodně tmaví se šedohnědou srstí a pruhovaným ocáskem, teď už získávají typickou zlatožlutou barvu,“ vedla Hubíková. Nosálí máma Zuzanka svá mláďata stále kojí, ale je možné, že jim do doupěte nosí na přilepšenou i něco ze své večeře.

Velké dobrodružství čeká nosály v pondělí večer. Až půjde samice ven do výběhu, pokusí se je ošetřovatelé na chvíli oddělit. Zuzanka se je jako správná máma může snažit bránit a pracovníci zoo nechtějí, aby si ublížila. Mláďata musí veterináři odchytnout a bude následovat nezbytná prohlídka s vážením, měřením a čipováním mláďat. Pokud samice svá mláďata nebude chtít opustit, musí se ošetřovatelé o prohlídku pokusit jindy.

Malým nosálům se daří dobře (zdroj: ČT24)