Nepolitizujte situaci kolem Milosrdných bratří, vyzývá církev

Brno - Zcela mimořádně vystoupil tento týden převor Martin Richard Macek z řádu Milosrdných bratří. Dosud se církev k záležitostem kolem odborářské akce „Děkujeme, odcházíme“ a následné výzvě anesteziologů k odchodu ředitele nemocnice Karla Drbala nevyjadřovala. Řád zkritizoval politizaci, k níž se podle Macka snížila brněnská KDU-ČSL. Strana tak prý „zdiskreditovala obecné hodnoty, ke kterým se verbálně hlásí“. Česká televize dnes s převorem řádu natočila exkluzivní rozhovor.

„Nespokojenost s vývojem ve zdravotnictví už v nás bují delší dobu. Poslední kapkou byla petiční akce, která měla za účel zachránit nemocnici. Je to paradoxní, protože v právě v tento den najela nemocnice na běžný režim,“ říká převor Macek.

Podle řádu má město jako zřizovatel plné právo nemocnici řídit. Lidovci řád vyzvali k jednání u kulatého stolu, převor Milosrdných ale nevidí význam takového jednání: „Jednání nemá smysl, doktor Drbal nemocnici stabilizoval, nevidím důvod, aby řád nebo kdokoli jiný ke kulatému stolu sedal. Nemocnice se stabilizuje, vrací se do původního režimu,“ dodává Martin Richard Macek.

Rozhovor Hedviky Dědkové s převorem Martinem Richardem Mackem (zdroj: ČT24)