Lidé z Chropyně se nesmí vrátit domů, evakuace trvá dál

Chropyně - Hasiči od jedné hodiny ráno bojují s obrovským požárem podniku na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku. Čtyřpodlažní budova zůstala kompletně v plamenech, hasiči proto vyhlásili nejvyšší možný stupeň požárního poplachu. Vítr unášel nebezpečné zplodiny na okolní obce, varováni byli obyvatelé Chropyně, Hulína, Skaštic a Břestu, Žalkovic, Kyselovic a městské části Kroměříže Bílany. Právě kvůli zplodinám nařídila policie neprve dobrovolnou, následně povinnou evakuaci pro obyvatele tří blízkých ulic Hrad, Františkov a Drahy. Prozatímní útočiště mohly necelé tři stovky lidí najít v místní tělocvičně, většina raději odjela k příbuzným. Krizový štáb rozhodl, že nebezpečí trvá a lidé se dnes v noci ještě nesmí vrátit domů.

Co bude s evakuovanými z Chropyně?

Přibližně tři desítky lidí, které byly odpoledne evakuovány do místní sokolovny, budou nyní převezeny do centra v Kroměříži. Evakuovaní se do svých domovů smí vrátit jen na velmi krátkou dobu - aby si například vzali léky. Městský úřad dnes zůstává otevřený do 22. hodin, aby pomohl těm, kteří se domů vrací až odpoledne a večer. I těm bude nabídnuto dočasné bydlení v Kroměříži.

Chropyňské úřednice obcházely v doprovodu policistů dům po domu a oznamovaly místním, že krizový štáb nařídil povinnou evakuaci. V mnoha domácnostech však bojovalý s neochotou lidí. „Mám tady ochrnutého otce, nikam ho kvůli jednomu odpoledni nebudeme stěhovat,“ ostře odmítl jeden z občanů Chropyně. Nepomohlo ani přesvědčování a naléhání. „A co si myslíte, že tak hrozného se nám stane?“ uzavřel debatu muž. A zůstal s rodinou doma.

„Já nevětrám, nikam nechodím, tak co,“ odpověděla úřednici další z místních. Připustila ale, že kdyby se situace výrazně zhoršila, odjela by k synovi, který žije na druhém konci Chropyně, který dým nezasáhl. Většina lidí však Chropyni opustila dobrovolně. „Já vypadnu za 10 minut, zbytek rodiny už je v Kojetíně a ve Slatěnicích,“ vysvětloval úřednici další obyvatel Chropyně.

Velká část lidí nechce svoje domy opustit, protože se bojí zlodějů. Policie proto do evakuovaných ulic povolala hlídky se psy, které mají zabránit případnému rabování.

„O evakuaci těchto lidí rozhodl krizový štáb. V ulicích sice nebyla naměřena nadlimitní koncentrace nebezpečných látek, ale jejich dlouhodobé působení by mohlo zdejším obyvatelům uškodit,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Ta také České televizi potvrdila, že evakuace potrvá minimálně do rána.

Evakuace nakonec byla nařízena, protože požár není možné v dohledné době dohasit a do vzduchu nadále unikají škodliviny. „Podle měření krajské hygienické stanice sice nedosahuje jejich množství ani hodnot naměřených v Ostravě, ale jedná se o preventivní opatření kvůli možným následkům z dlouhodobého působení dýmu,“ uvedl Mitáček.

„Vítr jde stále stejným směrem. Doporučujeme lidem, aby zbytečně nevycházeli a neotevírali okna, aby se nenadýchali kouře. Měli by přitom ochránit zejména děti, seniory či nemocné lidi,“ přiblížil nad ránem situaci mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Na místě zasahuje stovka hasičů, jeden dobrovolník si poranil nohu

Na místě zasahuje více než 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlínského, Olomouckého i Jihomoravského kraje, celkem jde nejméně o 100 hasičů. Jeden z dobrovolných hasičů při zásahu utrpěl středně těžké poranění nohy.

„Plameny šlehají asi 20 metrů nad budovu, je to opravdu děsivý pohled. Situace je vážná, kvůli větru hrozí rozšíření požáru i na okolní objekty průmyslového areálu,“ popsal Mitáček. Zvláštní stupeň požárního poplachu přitom hasiči ve Zlínském kraji naposledy vyhlašovali na přelomu června a července 2007, kdy několik dnů hořel sklad pneumatik v Uherském Brodě na Slovácku.

Během noci se propadla střecha a stropy a bortí se i obvodové zdi objektu. „Kde hoří, už není možné nic zachránit. Soustředíme se na to, abychom zabránili rozšíření požáru na okolní objekty, což komplikuje vítr. Zásahové práce jsou mimořádně náročné. Zasahujeme i z několika plošin a automobilových žebříků. Za denního světla zvažujeme i povolání vrtulníku. Bude to dlouhý zásah, čas lokalizace zatím nelze určit,“ poznamenal mluvčí krajských hasičů.

Noční zásah komplikuje kromě větru i nedostatek vody. Požár totiž vyřadil čerpadlovou stanici, a tím i hydrantovou síť. Hasiči tak musejí vodu dovážet, zdrojem jim je nedaleký rybníček. Podle Mitáčka se zaměstnanci snad dostali z hořícího objektu ven včas. Plameny se rozšířily ze čtvrtého podlaží do dalších pater objektu. „Na místo dorazil i majitel firmy. Pomocí automobilového žebříku jsme mu z kanceláře zachránili dokumenty a další věci,“ dodal Mitáček.

Starosta Chropyně Jaroslav Hloušek

„Je to chemický závod, to riziko tady vždycky je. Je to nepříjemné, ale naštěstí vítr neunáší černý štiplavý dým na sídliště, ale na druhou stranu.“

Podle něj budou škody způsobené požárem mimořádně vysoké a půjdou zřejmě do desítek milionů korun. „Poškozených majitelů bude totiž několik a není vyloučeno, že budou zasaženy ještě i další objekty,“ doplnil Mitáček. V místě požáru zasedl i krizový štáb, starostové obcí i zástupci Zlínského kraje se seznámili se situací. Kvůli zásahu byly uzavřeny i některé místní komunikace.

Hasiči zasahovali v chropyňském průmyslovém areálu u vážné události naposledy v květnu 2008, kdy zde podle Mitáčka hořel stejný objekt jako dnes v noci. Při požáru vznikla více než třímilionová škoda. Nejpravděpodobnější příčinou vzplanutí byla technická závada na stroji k drcení odpadu. Oheň poškodil stroj a uskladněný materiál určený k recyklaci. Nebezpečných látek se mimo budovu výrobní haly tehdy dostalo málo a veřejnost nemusela být varována informačními systémy.