Po nočním silném větru spadla zeď rodinného domu

Pohořelice - Silný noční nárazový vítr způsobil dnes krátce před šestou hodinou ráno pád štítové zdi rodinného domu v Pohořelicích. K místu vyjely čtyři hasičské jednotky, protože byla obava, zda v troskách někdo nezůstal. Sutiny prohledávala také kynoložka se psem, aby vyloučila, že je na místě někdo zasypaný. Nakonec se takové podezření podařilo vyloučit. Pak přišel na řadu statik, který rozhodne, zda se nebude muset celý objekt strhnout.

Na místo do Lázeňské ulice v Pohořelicích přivolal hasiče majitel sousedního domu, kterého pád zdi vzbudil. Dům byl starý, postavený z nepálených cihel, a silný vítr s nárazem až 15 metrů za sekundu vlhkou zeď zbořil.

Pro majitelku domu, která jej zdědila, ale bydlí jinde, přišel místní policista po šesté ráno. Po příjezdu na místo potvrdila, že v něm nikdo nebydlel. „Myslím, že zeď spadla proto, že byl dům opuštěný a tři roky se v něm netopilo. Bylo to spíš nechtěné dědictví,“ dodala Eva Tomková na místě.

Po několikahodinovém šetření padlo z úst statika jednoznačné rozhodnutí. Dům se musí zbourat, jeho statika byla natolik nerušena, že by mohl být nebezpečný.