Regionální zpravodajství se vrací na ČT1

Praha - Od dnešního dne ČT upravuje vysílání regionálně děleného zpravodajství. Události v regionech a Události v regionech plus mohou diváci opět zhlédnout na ČT1. Události v regionech plus bude Jednička uvádět každý všední den ve 12:20 hodin, vzápětí po skončení Poledních událostí. Události v regionech pak budou začínat na ČT1 od pondělí do pátku vždy v obvyklém čase 18:00 hodin. V satelitním vysílání ČT z družice Astra 3A budou k dispozici tři varianty programu ČT1. Vysílač Jihlava – Javořice bude v DVB-T vysílání šířit na ČT1 českou verzi regionálního zpravodajství. Více o příjmu vysílání ČT najdete na stránkách Digict.cz.

Diváci přijímající ČT1 v rámci digitálního zemského vysílání, případně ještě analogového zemského vysílání, uvidí v daných časech vždy tu variantu obou regionálních zpravodajských relací, která přísluší jejich kraji – na jižní Moravě to jsou pořady připravované v televizním studiu ČT Brno, na severu Moravy to jsou pořady připravované v televizním studiu ČT Ostrava, ve zbytku republiky pak pořady připravované v ČT Praha.

Změnu zaznamenají od dnešního dne diváci přijímající digitální zemské vysílání České televize z vysílače Jihlava – Javořice (33. kanál), hlavního digitálního vysílače velkého výkonu pro Vysočinu, který dosud šířil v době regionálně děleného vysílání jihomoravské verze zpravodajských pořadů připravované v ČT Brno. Od 15. týdne 2011 budou v multiplexu veřejné služby z Javořice vysílány na ČT1 české verze regionálních zpravodajských pořadů připravované v ČT Praha. Česká televize přistoupila k této úpravě v distribuci regionálně děleného vysílání na základě ohlasu Krajského úřadu kraje Vysočina, který tlumočil zájem diváků z Vysočiny o českou verzi regionálního zpravodajství ČT.

Diváci přijímající digitální satelitní vysílání České televize z pozice 23,5° východně (družice Astra 3A, platformy Skylink a CS Link) měli od 3. ledna 2011 k dispozici tři varianty zpravodajské stanice ČT24. Konkrétně ČT24 s českou verzí regionálního zpravodajství (ČT Praha), ČT24 JM s jihomoravskou verzí (ČT Brno) a ČT24 SM se severomoravskou verzí (ČT Ostrava).

Od 11. 4. 2011 bude na družici Astra 3A provedena změna a nově budou dostupné tři varianty programového okruhu ČT1, označené jako ČT1, ČT1 JM a ČT1 SM. Diváci, kteří již na svých satelitních přijímačích mají naladěnou ČT24, ČT24 JM nebo ČT24 SM, nemusí svůj přístroj znovu ladit. Na již uložené předvolbě se jim program ČT24 nahradí za odpovídající regionální verzi ČT1. Pouze u některých satelitních přijímačů se nemusí automaticky upravit označení předvolby – může zůstat označení ČT24, přestože bude přijímán program ČT1. Teprve v takovém případě je namístě příslušnou předvolbu znovu naladit.