Ředitel městské policie Brno neudělal zkoušky na strážníka

Brno - Nový šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl, který si nanečisto vyzkoušel test strážníka, neprošel. Nezvládl jeho písemnou část, která podmiňuje ústní zkoušku. „Zkusil“ si jej podle svých slov při jedné ze svých služebních cest do Prahy, kde se na ministerstvu vnitra zastavil na odboru bezpečnostních politiky. Teď bude muset test opakovat.

Přikryl nahradil na pozici šéfa městské policie Daniela Šímu. Místo získal až ve druhém výběrovém řízení. První konkurz měl totiž tak náročné podmínky, že se je nikomu nedodařilo splnit. Napodruhé komise doporučila právě Jaroslava Přikryla.

Písemný test odborné způsobilosti

Test se skládá ze 40 otázek, na které jsou možné 3 odpovědi. Testy jsou generovány ze 600 otázek. Aby uchazeč uspěl a mohl postoupit k ústní zkoušce, musí správně odpovědět 36 otázek.

Rozhovor Michala Šebely s Jaroslavem Přikrylem (zdroj: ČT24)

Zkoušku, o kterou se Přikryl pokoušel, musí strážníci opakovat jako test odborné způsobilosti každé 3 roky. Každý strážník má na složení zkoušky tři pokusy a doba mezi jednotlivými termíny musí být alespoň 1 měsíc. Ředitel Přikryl první pokus vyčerpal 5. dubna a zkoušku by měl složit do června, kdy mu vyprší tříletý dekret strážníka. I kdyby se mu ale zkoušku složit nepodařilo, nemusí si s tím příliš lámat hlavu. Než se mu to podaří, bude označován jako strážník čekatel. „V lednu a únoru dělalo písemný test celkem 608 strážníků, jen 14 jich při tom neuspělo při prvním pokusu,“ popisuje náročnost zkoušky mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Výběr ředitele Městské policie Brno vyvolal nevoli

Proti způsobu výběru nového ředitele se okamžitě ohradila opozice. Ta jej považuje za netransparentní. Zastupitelé totiž stejně jako veřejnost neměli možnosti porovnat projekty, s nimiž se jednotliví kandidáti do konkurzu přihlásili. Ani samotná jména všech uchazečů nebyla zveřejněna. Dopředu se jen vědělo, že poslední ředitel Šíma, který vedl strážníky od roku 1992, kvůli podmínkám prakticky ztratil šanci pozici obhájit. Objevila se dokonce spekulace, že podmínky jsou přímo šité na tělo právě Jaroslavu Přikrylovi.