Vrchní soud: Nižší trest pro Kvapila a Novotného, pokuta je však vyšší

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes rozhodl o odvoláních bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a bývalého tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Původně sedmiletý trest za převzetí milionového úplatku snížil na čtyři roky. Zdvojnásobil však finanční trest. Kvapil musí zaplatit milion korun, Novotný půl milionu. Oba přišli k dnešnímu jednání s nadějí, že soud přijme jejich nové důkazy a vše vrátí k projednání krajskému soudu. To se ale nestalo. Verdikt je konečný, do vězení musí nastoupit do jednoho měsíce.

„Závěry krajského soudu jsou správné, nijak nepochybil,“ uvedl na úvod svého zdůvodnění rozsudku předseda senátu Vrchního soudu Vladimír Štefan. Další důkazy, které předložili soudu obhájci Kvapila a Novotného, byly podle něho nadbytečné. Soudce tak nepřijal znalecký posudek, který pořídila obhajoba Aleše Kvapila a měl prokazovat až tři desítky zásahů do zvukového záznamu, který pořídil Štopl na schůzce s oběma muži a posloužily jako jeden z důkazů pro jejich obvinění.

Případ je podle soudu specifický tím, že slibem za peníze bylo „nekladení překázek“, detektivní hantýrkou se tedy jednalo o výpalné. K policejní provokaci, na kterou chtěli obhájci upozornit, podle soudu nedošlo.

Snížení trestu pro oba muže zdůvodnil soudce tím, že ani Novotný ani Kvapil, který si měl říct o úplatek, nebyl v době spáchání trestu úřední osobou. Nemohli totiž o územním rozhodnutí na stavbu Sonnocentra ze své pozice rozhodovat. „V takové pozici v té době například Kvapil rozhodně nebyl, a tak se soud přiklonil k mírnější právní kvalifikaci,“ dodal soudce.

Naopak podle Vrchního soudu krajský soud udělil oběma mužům za to, co spáchali, příliš nízký peněžitý trest. Vrchní soud ho zvýšil, a to například i přes fakt, že je Kvapil důchodcem. Přihlédl přitom k majektu, kterým obžalovaní disponují.

Kauza odstartovala loni 11. února zatčením Radovana Novotného, někdejšího tajemníka radnice Brno-střed, jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna. Novotný v případu figuruje jako strůjce plánu a vyjednavač, Kvapilovým úkolem bylo zřejmě po složení peněz zastavit komplikace u Štoplova projektu Sonocentrum. Ten měl stát právě v části Žabovřesky.

Oba muži strávili několik týdnů ve vazbě. Obvinění z korupce popírají. Kvapil prý na jediné schůzce s dvojicí Novotný-Štopl netušil, že se jedná o úplatcích. Novotný se hájil tím, že peníze inkasoval za poradenskou činnost.