Spor Rakušana a Češky o dítě skončil, chlapec je v Rakousku

Brno - Pětiletý chlapec, o kterého se několik měsíců přetahovali jeho česká matka a rakouský otec, je ode dneška zpět u otce v Rakousku. Dostal se tak do místa, kde se narodil a od narození žil. Matka chlapce odvezla bez vědomí otce loni, od té doby o něj bojovala. Neuspěla však ani u rakouského, ani u českého soudu. Syna dobrovolně nevrátila. U jeho dnešního odvozu asistoval soudní vykonavatel. Výkon rozhodnutí nařídil Městský soud v Brně.

Městský soud už dříve rozhodl, že chlapec se má vrátit do Rakouska a dal ženě patnáctidenní lhůtu. Matka měla chlapce jeho otci předat do nedělního poledne. Podle otcova právníka čekal muž podle dohody v neděli na náměstí v Českých Budějovicích. Matka tam však nepřišla. Rakušan proto záhy brněnský městský soud požádal o výkon rozhodnutí. Soud mu v úterý vyhověl.

Mladá Češka se loni 22. prosince v doprovodu své matky sešla se synem a jeho šestatřicetiletým otcem na společné návštěvě vánočních trhů v Linci. Tam se synem zmizela a odjela s ním do svého domovského českého města poblíž polských hranic. Otec se ho od té doby snažil získat zpět.