Policie navrhla obžalovat exředitele Zoo Hodonín za zpronevěru

Hodonín - Policie v tomto týdnu ukončila vyšetřování kauzy odvolaného dlouholetého ředitele hodonínské zoo Miroslava Fraise. Kriminalisté podali návrh na jeho obžalobu ze zpronevěry, úplatkářství a z porušování povinností při správě cizího majetku. Za to mu hrozí až pět let vězení. Frais všechna obvinění důrazně popírá.

Podle spisu způsobil Frais zahradě a jejímu zřizovateli, tedy městu, škodu     400 000 korun při budování vzdělávacího centra v zahradě. „Pro zoo byla tehdy objednána výpočetní technika a multimediální zařízení v celkové vyfakturované hodnotě 800 000 korun. Skutečná cena dodaného zboží je ale o polovinu nižší,“ uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Spolu s exředitelem je v této kauze stíhán i dodavatel techniky. Hrozí mu za to až dva roky vězení. Dále čelí Frais obvinění ze zpronevěry. V roce 2006 údajně prodal dřevo z většího množství stromů vykácených v zoo za 90 000 korun. Peníze převzal, nezařadil do účetnictví a použil pro vlastní potřebu, uvedl mluvčí.

Exředitel také čelí obvinění z úplatkářství. Prý žádal 50 000 korun za to, že soukromému podnikateli provozujícímu v zahradě občerstvení prodlouží nájem. Z vyšetřování vyplývá, že nebyl ani oprávněn nájemní smlouvu uzavřít.

Policejní vyšetřovatel předá spis ke kauze s návrhem obžaloby hodonínskému státnímu zastupitelství, které jej pak předloží tamnímu soudu. V čele zoo stál Frais přibližně 30 let a jsou mu připisovány zásluhy za rozvoj zahrady, která je zmodernizovaná a jejíž návštěvnost se zvyšuje.