Auditoři ve Znojmě odhalili chyby v zadávání zakázek

Znojmo - Znojemská radnice má v rukou předběžné výsledky auditu. Z nich vyplývá, že na dvou odborech a ve třech městských organizacích došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Auditoři našli v dokumentech z let 2008 až 2010 různě závažná pochybení - od formálních nedostatků po chybějící dokumentace a smlouvy. K chybám došlo při nákupu zboží, objednávání služeb, ale i při stavebních řízeních.

Zveřejněné výsledky jsou pouze předběžné, auditoři stále nemají k dispozici veškeré dokumenty. Část totiž vloni na podzim zabavila policie poté, co zatkla tajemníka města Vladimíra Krejčíře. Audit dokončí až po prostudování těchto materiálů.

Problémové odbory a městské organizace

  • odbor majetkový
  • odbor rozvoje
  • Správa nemovitostí města Znojma
  • Znojemská tepelná společnost
  • Znojemská beseda

„Nejhorší je, že v tuto chvíli nikdo není schopen odhadnout, kdy policie zmíněné materiály uvolní, takže se klidně může stát, že definitivní výsledky budeme mít až v květnu, červnu,“ uvedl starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD).

Vedení radnice chce počkat na auditorskou zprávu a teprve poté vytvoří a zveřejní nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek. „Předpokládáme, že audit odhalí a upozorní na nedostatky, ke kterým docházelo v minulosti. Proto jsou jeho závěry při zpracování nových pravidel klíčové,“ dodal Kaššai.

Bývalý starosta chce počkat na finální výsledky auditu

Petr Nezveda (ODS) se dnes nechtěl k pochybením z let 2008 až 2010, kdy byl znojemským starostou, vyjadřovat. „Jde teprve o předběžnou zprávu. Až bude audit kompletně dokončený, vyjádřím se,“ řekl.

Nové vedení radnice se po odhalení korupčního skandálu, do kterého byly kromě bývalého tajemníka Krejčíře zapojeny i stavební firmy z okolí, rozhodlo k provedení rozsáhlého auditu. Důkladná kontrola všech odborů na radnici má město očistit od úplatkářské aféry.