Poslední kostky, které pamatují pneumatiky závodů Velké ceny, zmizí

Brno - Dnes začíná uzavírka silnice mezi Kývalkou a Popůvkami na Brněnsku. Kromě změn v organizaci dopravy bude tato změna znamenat definitivní zánik posledního úseku s původním povrchem, kde se jely první ročníky Velké ceny Brna. Společnost Automotodrom Brno, která současný okruh provozuje, část „kostek“ známých z minulých motoristických Velkých cen Československa zachová a vyrobí z nich upomínkové předměty.

Původní kostky Masarykova okruhu ve stoupání z Popůvek na Kývalku jsou na silnici dodnes. Během následujících 2 měsíců kostky z kopce zmizí a nahradí je asfalt.

Automotodrom Brno chce ještě předtím několik desítek kostek z místa odebrat a vyrobit z nich upomínkové předměty. Nejhodnotnější část bude tvořit omezená série třiceti kostek, z nichž každá ponese jméno jednoho jezdce spjatého s historií i současností Masarykova okruhu.

Jiří Smetana o historickém okruhu z roku 1930 (zdroj: ČT24)

„Nejvzácnější kostky podepsané legendárními jezdci, kteří v Brně závodili nebo dodnes závodí, nabídneme v dražbě, jejíž výtěžek předáme dobročinným organizacím, se kterými spolupracujeme,“ uvedla výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Podle ní by byla škoda nechat poslední část tradiční trati nenávratně zmizet, i když řadě řidičů poškozený dlážděný povrch vadil. Dražba kostek se uskuteční v první polovině června.