Chceme více cyklopruhů, ne cyklostezek, vzkázali brněnští cyklisté

Brno - Brněnští cyklisté se rozhodli oslavit mezinárodní Den Země trochu netradičně. Dnes odpoledne se shromáždily na Moravském náměstí tři stovky cyklistů a poté vyrazily na cyklojízdu centrem jihomoravské metropole. Organizátoři akce chtěli upozornit na to, že přes sliby magistrátu se v Brně budují v malé míře spíše rekreační cyklostezky, ne cyklopruhy na silnicích.

„Zřízení cyklopruhů na rušných dopravních tepnách a křižovatkách je méně finančně i organizačně náročné. Evropská města jsou protkána stovkami kilometrů cykopruhů, zatímco v centru Brna je cyklista z ulic vytlačován množstvím aut,“ popsal jeden z organizátorů Lukáš Kala.

Občanské sdružení Brno na kole, které akci pořádá společně s BicyBo a Food not Bombs, propaguje kolo jako dopravní prostředek a vysvětluje důvody nespokojenosti brněnských cyklistů. Podle nich vedení města nebuduje systémovou cyklistickou infrastrukturu pro bezpečné každodenní dojíždění do práce nebo školy. „V Brně po 20 letech existuje jen 38 kilometrů tras, z toho je většina rekreačních stezek,“ dodal Kala. Tyto stezky hojně využívají také inlinisté, běžci nebo maminky s kočárky.

NO COMMENT: 24. brněnská cyklojízda (zdroj: ČT24)

O co by se město mělo podle cyklistů v budoucnu zasadit? Vedle zřizování cyklopruhů na silnicích jim jde také o povolení celodenního vjezdu cyklistů do pěší zóny nebo zavedení obousměrného průjezdu pro kola v jednosměrných ulicích.

Šestikilometrová trasa v pořadí už 24. cyklojízdy vedla z Moravského náměstí na Zelný trh a odtud na Špilberk. V parku pod hradem se po skončení jízdy uskuteční v rámci oslav Dne Země koncert kapely Ty syčáci. Letošní zajímavostí byl pojízdný cyklostánek s občerstvením od sdružení Food not Bombs (Jídlo místo zbraní).