Sezóna ve Vranově nad Dyjí utrpí kvůli dlouhé objížďce

Vranov nad Dyjí - Městečko a zámek Vranov nad Dyjí čeká hubená sezóna. Od dnešního dne se totiž kvůli opravám vozovky a kanalizace uzavřela hlavní příjezdová cesta do oblasti směrem od Znojma. Oficiální objížďka pro návštěvníky přitom bude dlouhá zhruba čtyřicet kilometrů. Za fakt, že rekonstrukce silnice potrvá až do začátku září, tedy přes hlavní turistickou sezónu, může opakované výběrové řízení. Mělo se totiž začít stavět už na podzim. Jediný, kdo do města po opravované silnici bude moci vjet, jsou místní a zásobování a předem objednaní hosté.

„Jejich jména budou muset hoteliéři nahlásit a dostanou výjimku,“ vysvětlil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (Vranov pro všechny). On i další představitelé radnice vysvětlují zpoždění celé rekonstrukce průtahy, za něž tak úplně nenese odpovědnost zdejší radnice. „Ta rekonstrukce se neplatí jen z našich, ale také krajských a evropských peněz. Příprava a administrace toho všeho se prostě protáhla,“ vysvětlil starosta.

Pro zámek to ale znamená mizernou sezónu a katastrofický scénář počítá i s poloviční návštěvností. „Budeme proto muset omezit veškeré výdaje za elektřinu, vodu a další energie, abychom co nejvíce snížili naše náklady,“ uvedla kastelánka zámku Vranov nad Dyjí.

Jediné, na co na zámku nesáhnou, je počet průvodců. Na ten už loni sáhl Národní památkový ústav a jejich počet se snížil o třetinu. Souviselo to však s celkovým šetřením v době krize, a nikoliv s plánovanou objížďkou.

Objízdná trasa

Ve směru od Znojma mohou motoristé využít následující nejkratší cestu na území ČR. Lesná / Šumná / Štítary / Zálesí / Chvalatice / Bítov / Lančov / Vranov. Odbočka, která využívá v zimě neudržovaný úsek cesty z Bítova kolem Cornštejna, je dlouhá cca 29 km, což je proti původní trase z Lesné o cca 22 km více.
Ve směru od Jihlavy pojedou motoristé z Moravských Budějovic přes Nové Syrovice, Dešov a Zblovice do Bítova a dál přes Lančov do Vranova, jak je uvedeno u předcházející možnosti. Najedou pouze o 8 km více než obvyklou trasou přes Lesnou.

O kolik méně budou mít letos návštěvníků, to nechtěla zástupkyně kastelána Miroslava Janíčková předjímat. Uvidí se podle ní v červenci, kdy se dělá první bilance. „Teď můžu říct jen to, že jsme to po těch pár dnech nové sezóny pocítili,“ dodala Janíčková. Do Vranova nad Dyjí přitom v průměrné sezóně zavítá až 80 tisíc návštěvníků. „Ale třeba loni to bylo jen 70 tisíc. Přikládám to krizi. Lidé prostě neměli na dovolenou a nebo si zvolili atraktivnější místa než vranovskou pláž, na jejíž obsazenosti jsme my také závislí,“ vysvětlila zástupkyně kastelána.

Pro to, aby o návštěvníky nepřišli, udělají prý všechno. „Už jsme komunikovali se všemi objednanými a vysvětlili jim objízdné trasy. Informaci máme také na webových stránkách. Samozřejmě s náhodnými návštěvníky, které zabrzdí zákaz vjezdu, nic neuděláme, ti nám zůstanou na Bítově a k nám už nepřijdou,“ dodala Janíčková. Přestože jí spravované památce hrozí hubený rok, na novou silnici se těší. Třeba k nám dovede do budoucna návštěvníky nové," podotkla s úsměvem.

  • Původní a objízdná trasa do Vranova nad Dyjí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247885.jpg
  • Zámek Vranov nad Dyjí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247869.jpg