Hasiči při kontrole v Chropyni odhalili nedostatky

Chropyně - Vyhořelý podnik na výrobu plastů v Chropyni trpěl řadou bezpečnostních nedostatků. Zjistili to hasiči při mimořádné kontrole jen týden před neštěstím, její výsledky však majiteli firmy před požárem předat nestačili. O konkrétních problémech mluvčí hasičů Ivo Mitáček zatím mluvit nechce, a to až do ukončení správního řízení. Po dnešku si však mohou oddechnout obyvatelé. Podle prvních výsledků testů na kontaminaci je mléko i půda v požárem zasažených lokalitách zřejmě v pořádku.

„V mléce se našly zvýšené polychlorované dibenzopolydixiny, dibenzofurany a polychlorované bifenily. Byly to zvýšené hodnoty, ale v normách vyhovujících,“ popsal starosta Chropyně Jaroslav Hloušek. Nenaplnily se tak obavy místních lidí a chropyňských radních, že budou muset vytěžit několik centimetrů zeminy.

Stejně tak byly v pořádku částečné výsedky testů půdy, v níž se našly pouze zvýšené hodnoty uhlovodíků. Test, který prováděla na pěti místech v nejzasaženější lokalitě brněnská firma Geotest, ale nezkoumal hodnotu dioxinů v půdě. A tak se čeká ještě na výsledky dalších rozborů od firmy Morava, která provedla kontrolní odběry půdy minulé úterý.

Mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček o provedené kontrole podniku před požárem (zdroj: ČT24)

Mezitím přislíbil majitel plastovny lidem čistící prostředky. „Na základě telefonického rozhovoru s panem Valou oznamujeme občanům ulice Františkov, že do konce tohoto týdne obdrží do svých poštovních schránek čistící prostředky speciálně určené na odstraňování nečistot po požáru,“ uvedl starosta.

Rozpadající se ruina podniku na zpracování plastů v Chropyni, kterou začaly na začátku týdne likvidovat buldozery z demoliční firmy, měla podle majitele zmizet do měsíce, už teď je ale jasné, že to bude později. Předpokládá se doba do dvou měsíců. Demolici provádí firma Demontservis z Brna, která má zkušenosti například s likvidací starých cukrovarů. Trosky stavby poputují na speciální skládku do Němčic na Hané, která je určena ke skladování toxického odpadu.

Na místo už dorazil také likvidátor z pojišťovny, která by měla podle předběžného příslibu majitele plastovny zaplatit také škody vzniklé občanům Chropyně v zasažených oblastech nedaleko požáru. Jen předběžná cena  odstranění ruin majitele přijde na desítky milionů korun. Vala již v pondělí avizoval, že hodlá provoz plastovny obnovit, bude však muset propustit asi patnáct ze stávajících sedmdesáti zaměstnanců. Z nich je asi osmdesát procent místních.

  • Majitel továrny Miroslav Vala autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246097.jpg
  • Popel ušpinil i zvířata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246091.jpg