Našli ve Starém Městě dalšího vampýra?

Staré Město - Lidskou kostru našli archeologové při odkrývání zeminy ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Kostra podle všeho připomíná hrob  vampýra, tělo bylo skrčené, ale nikoli svázané. Podle archeologa Luďka Galušky jde nepochybně o nález z doby Velkomoravské říše.

Archeologové hrob odhalili při průzkumu v místě, kde by měl vyrůst nový bytový dům. Lokalita je podle archeologů doslova protkána podobnými nálezy, je zřejmé, že v těchto místech stálo v minulosti velkomoravské hradiště. V 60. letech byly na tomto místě odhaleny zbytky obydlí a nedaleko také keramické pece. Jen asi 200 metrů od dnešního nálezu je Památník Velké Moravy.

Luděk Galuška z Moravského Zemského muzea o nálezu hrobu (zdroj: ČT24)

Památník Velké Moravy ve Starém Městě v oblasti Na Valách vznikl nad základy původního hřbitovního kostela z 9. století objeveného v roce 1949. Církevní stavbu obklopovalo ve velkomoravském období rozsáhlé pohřebiště. Pohřbeni zde byli jak příslušníci šlechty s bohatou výbavou se zbraněmi a šperky, tak i lidé chudí, zemědělci a řemeslníci. Doposud zde bylo prozkoumáno přes 2000 hrobů, což z pohřebiště činí nejrozsáhlejší nekropoli Velké Moravy.

V letech 2008 až 2009 památník z konce 60. let prošel kompletní rekonstrukcí, kterou završila instalace moderní multimediální expozice. Pro veřejnost je památník znovu otevřený od ledna 2010. Spravuje ho Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.