Studenti ozdobili svým tablem nákupní centra

Brno – Omezit své tablo jen na nástěnku ve výloze obchodu odmítli maturanti z  Gymnázia Brno-Řečkovice. Rozhodli se vytvořit tablo nejen netradiční, ale i rekordní. Nasprejované obrysy žáků oktávy teď zdobí chodníky u pěti brněnských nákupních center i dlažbu na ulici Joštova. Podle slov studentů se možná jedná o největší tablo na světě.

„Původně jsme chtěli naše postavy namalovat na chodníky v centru Brna. Vedení města nám to ale nepovolilo, takže jsme oslovili nákupní centra,“ uvedl jeden z maturantů a koordinátor projektu Ondřej Daněk. Výjimku v centru města dostala pouze ulice Joštova, kterou čeká kompletní rekonstrukce, takže studentské tablo dlažbu nezničí. Výsadní místo má také třídní učitelka, jejíž obrys zdobí prostor před školou. 

Studenti nenašli odvahu sprejovat obrysy přímo, proto si podle svých postav vytvořili šablony, které při práci používají. Pro ty, kteří nechtějí objíždět sedm míst v Brně, aby řečeno slovy studentů „našli svého maturanta“, vytvořili organizátoři i klasické tablo ve výloze kavárny v centru Brna. Virtuální prohlídku lze absolvovat na webových stránkách Najdi svého maturanta

NO COMMENT: Jak se vyrábělo rekordní tablo (zdroj: ČT24)

„Podle toho, co jsme zjistili, tak zatím největší tablo vzniklo zhruba před třemi lety. Šlo o obří fotografii 20 x 3 metry. Naše tablo není tak kompaktní, ale kdyby se sečetla plocha všech postav, určitě tento rekord překonáme. My si díky tomu, že jsme rozmístěni po celém Brně, počítáme plochu 11 kilometrů čtverečních,“ dodal s úsměvem Daněk. O zápisu do Guinessovy knihy rekordů zatím prý neuvažovali. Jejich rekord tak zůstane neoficiální, v kategorii originalita ale nasadili ostatním maturantům vysokou laťku.