Veterináři odebrali farmářce z Břestku týraná zvířata

Břestek (Uherskohradišťsko) - Veterináři společně s městem Uherské Hradiště dnes odvezli dobytek z farmy v Břestku. Zvířata tam byla několik měsíců v nevyhovujících podmínkách. Veterináři se opakovaně bezvýsledně pokoušeli domluvit s majitelkou zvířat. Už dříve jí nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla. Výkonem tohoto rozhodnutí Státní veterinární správa pověřila uherskohradišťskou radnici. Stěhování zvířat začalo až dnes.

Do řešení problému s farmou vstoupila policie

Policisté minulý týden navštívili ženu s tím, že jí navrhli, aby část zvířat prodala a s utrženými penězi pokračovala v chovu. Žena ale tento návrh odmítla a začala vyhrožovat sebevraždou. Přivolaná lékařka navrhla psychiatrické vyšetření ženy a farmářka souhlasila s převozem do psychiatrické léčebny.

Zvířata prohlédnou veterináři

Uherské Hradiště dnes nechává všechna zvířata odvézt do školního statku ve Starém Městě. Tam dobytek projde veterinárním vyšetřením a ukáže se, co s ním bude dál. Už teď je ale jasné, že některá zvířata skončí na jatkách. Ustájení zvířat vyjde město na sto tisíc měsíčně. Radnice se proto i nadále snaží s majitelkou domluvit. Chce ji přesvědčit, aby majitelka městu zvířata věnovala a vyhnula se tak dalším tahanicím.

Týrání zvířat vyšlo najevo letos v únoru. Lidé z Břestku si na ženu dlouhodobě stěžovali, že jí dobytek z farmy často utíká a potuluje se po okolí. Také veterináři už dříve farmářce nařídili, aby zvířata umístila do vhodnějších prostor nebo je odvezla.

Místní jsou kvůli přístupu majitelky rozzlobení. „Krávy i prasata jí pravidelně utíkají, kolikrát jdete a potkáte na cestě čtyři krávy,“ rozčiloval se obyvatel Břestku František Salinger. Krávy sice vypadají, že je majitelka krmí, ale jinak jsou špinavé a zanedbané. Stejně jako statek. Podle něj žena zvířata netýrá, ale spíše sama péči o více než padesát zvířat nezvládá.

Zvířata se po zničeném areálu pohybují zcela volně
Zdroj: ČT Brno