Mláďata nosála se návštěvníků zatím bojí

Brno – Návštěvníci, kteří si dnes chtěli v brněnské ZOO na vlastní oči prohlédnout mláďata nosála, měli většinou smůlu. Malé nosály vyděsil nápor lidí, kterých bylo v ZOO o velikonočních prázdninách opravdu hodně. Nosálové se proto většinou schovávali uvnitř ubikace. Komu se nepoštěstilo prohlédnout si mláďata naživo, může se podívat, jak je zachytila kamera České televize.

I když dnes byli nosálové dost nesmělí, za poslední dva týdny už se lidem mnohokrát ukázali. „Návštěvníkům se líbí. Už je to přece jen větší skupinka, jsou hodně živí a legrační,“ uvedla jejich ošetřovatelka Mariana Hubíková.

Malí nosálové si dali na čas a teplo domova poprvé opustili o dva týdny později, než bývá zvykem. Od 9. dubna, kdy se poprvé odhodlali ven, sklízí roztomilé šelmičky u návštěvníků úspěch. Jejich máma, nosálice Zuzanka, se mláďata snaží sama vyvádět ven do výběhu. Dva týdny po prvním nesmělém pokusu o průzkum vnějšího světa už mláďata tráví mimo ubikaci asi jednu třetinu z celého dne. 

Nosáli se před návštěvníky zoo schovali (zdroj: ČT24)

Oblíbená šelma

Nosály měli v oblibě už jihoameričtí indiáni. Drsné podmínky, ve kterých se nosál vyvíjel, mají za důsledek i jeho inteligenci, pro kterou ho chovaly tamní kmeny. Indiáni si ochočovali většinou družné samice, které se ve volné přírodě pohybovaly ve smečkách i se svými mláďaty. Nosálové jsou velice milá a bystrá zvířata. Zalíbili se také prvním kolonizátorům přijíždějící do Jižní Ameriky a jejich popularita se mezi Evropany rychle rozšířila.

Období velkých životních zvratů teď mají mláďata na nějaký čas za sebou, budou především růst. Do roka a půl by měla dosáhnout délky těla 35 až 69 centimetrů a výšky v kohoutku mezi 27 až 30 centimetry. Dospělý nosál váží mezi 3 až 7 kilogramy. „Mláďata teď už jedí pevnou potravu,“ řekla Hubíková. Nosál je velice přizpůsobivým tvorem. Je všežravec, živí se plody, hlízami, půdními živočichy a ptačími vejci i mláďaty. 

První setkání s veterinářem, které mláďata absolvovala minulý týden, také odhalilo poměry sil mezi sourozenci. Máma Zuzanka přivedla na svět tři samce a dvě nosálí slečny. Ačkoliv už jsou mláďata dost samostatná, bude s nimi mít nosálice ještě hodně práce. Dospělost přichází u nosálů zhruba v roce a půl, do té doby se o ně musí Zuzanka postarat.

Zvědavá nosálí rodina
Zdroj: ČT Brno