Gang jezdil loupit ze Slovenska po celém Česku

Zlín - Policie zadržela čtyři slovenské občany, které podezírá z rozsáhlých krádeží zejména peněz z trezorů ve firmách po celé České republice. Muži ve věku od 25 do 40 let jsou stíháni zatím pro celkem 36 skutků, celková škoda činí zhruba sedm milionů korun.

„Nejdříve si vytipovali objekt. Zjistili si, jaký je v dané firmě režim, ať už přes den či v noční době co se týče především pohybu osob. Někdy jim stačila zevrubná prohlídka, jindy šli do podniku pod legendou zaměstnání, aby zjistili, kde zhruba je kancelář, v níž se může nacházet finanční hotovost. Následně si určili den D, kdy se té akce zhostili,“ řekl zlínský kriminalista Jindřich Kučera.

Všichni jsou stíháni vazebně. Policie je podle státního zástupce Romana Kafky obvinila z krádeže, poškozování cizí věci a neoprávněného držení platební karty. Osmadvacetiletý muž se údajně podílel na krádežích za 5,5 milionu korun, v případě uznání viny mu tak hrozí pět až deset let vězení. Jeho komplicové mají podle kriminalistů na svědomí vloupání se škodou pod pět milionů korun, čelí proto sazbě dva až osm let. Policie však případ nadále vyšetřuje. „U žádného tak není vyloučena změna právní kvalifikace,“ upozornil Kafka.

NO COMMENT: Policie odvádí jednoho z pachatelů (zdroj: ČT24)

Podle Kučery skupina působila na území celé České republiky od roku 2008. Největší lup se jim „povedl“ letos v březnu, kdy si z firmy na Vsetínsku odvezli více než milion korun. Muži byli zadrženi minulé pondělí v Praze, asistovala u toho i zásahová jednotka policie. Až na jednoho totiž už byli v minulosti soudně trestáni pro majetkovou i násilnou trestnou činnost, někteří již mají za sebou i pobyt ve věznici. K nynější trestné činnosti podle kriminalistů vypovídat odmítli.