U Hulína budou v kraji první betonová hnízdiště pro rybáky

Hulín - Velké jezero mezi Hulínem a Kroměříží vzniklé těžbou štěrkopísku ozdobí umělá hnízdiště pro rybáky obecné. První betonové plovoucí ostrůvky na jižní Moravě zde ve středu dopoledne spustí na vodu ochránci přírody ve spolupráci s firmou Českomoravský štěrk, jejíž jediná provozovna ve Zlínském kraji je právě v Hulíně.

Rybáci obecní patří v České republice k silně ohroženým druhům. Může za to především nedostatek přirozených hnízdišť, kterými jsou štěrkové nebo hliněné ostrůvky bez vegetace v korytech neregulovaných řek a vodních nádrží.
První dřevěné plovoucí ostrůvky na střední Moravě společnost Českomoravský štěrk instalovala již v roce 2007. "První tři umělé plovoucí ostrůvky byly na hladinu troubeckého jezera spuštěny v květnu 2007. Krátce na to je obsadil první pár rybáků obecných a vyvedl zde tři mláďata. V roce 2008 zde zahnízdily už tři páry a v roce 2009 byla flotila plovoucích ostrůvků
rozšířena o dva velké plovoucí ostrovy o velikosti dva krát tři metry,"
uvedl místopředseda moravských ornitologů Jiří Šafránek.

Dodal, že dřevěné ostrůvky pak společnost spustila i na další jezera -
Annínské u Tovačova a hulínské na Kroměřížsku. "V roce 2009 hnízdilo na
střední Moravě díky společnosti Českomoravský štěrk asi 10 až 12 párů rybáků obecných," doplnil ornitolog.

NO COMMENT: Budování ostrůvku pro rybáky (zdroj: ČT24)

Rybák obecný (Sterna hirundo) je středně velký druh rybáka. Dospělí ptáci mají černou čepičku a červený zobák s černou špičkou. Výrazný je rovněž hluboce vykrojený ocas.Hnízdí v mírném pásmu severní polokoule mimo západní Severní Ameriku; hnízdí také v České republice. V zimě táhne většina ptáků na jižní polokouli na jih po Argentinu, jižní Afriku a Austrálii. V naší republice hnízdí především na březích rybníků nebo i na ostrůvcích.

Nové ostrůvky z betonu mají delší životnost a větší stabilitu než dřevěné. Na jejich vývoji a výrobě se podíleli odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze a ze společností Betotech, Českomoravský štěrk,
Českomoravský beton, Česká DOKA bednící technika a Betonika plus. Při
jejich výrobě klasickou betonářskou výztuž nahradili vláknobetonem. „I přes maximální odlehčení díky polystyrénovému jádru váží jeden betonový ostrůvek asi 3,5 tuny,“ upozornil Šafránek.

Prvních pět betonových šestiúhelníků položili na troubecké jezero vloni.
Díky tomu 25 až 27 párů vyvedlo přibližně 20 mláďat. Pro letošní hnízdní
sezonu štěrkovny připravily dalších pět ostrůvků. Tři z nich umístí opět na
troubeckém jezeře a dva na jezero u Hulína.

  • Rybák obecný autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250034.jpg
  • Budování ostrůvků pro ptáky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250015.jpg