Na náměstí Svobody v Brně vyrostla Zeď bláznovství

Brno - Zdi nářků v Jeruzalémě svěřují lidé svá trápení a modlitby už dlouhá staletí. Brno si z ní vzalo inspiraci a postavilo svoji Zeď bláznovství - je sice z papíru a na náměstí Svobody se „ohřeje“ jen tři dny, ale svůj účel jistě splní. Kolemjdoucí na ni mohou napsat, co nebo kdo je přivádí k šílenství. Netradiční jarní terapii se Brňané podrobí už počtvrté.

Zeď bláznovství, která je zatím brněnskou specialitou, slaví u lidí nemalý úspěch. Není divu. Podle organizátorky akce Barbory Zavoralové Mořkovské ze sdružení Práh si lidé nejčastěji stěžují na své šéfy, politiku, „blbce kolem sebe“ a také na maturity, problémy se vztahy a podobně.

Sdružení Práh pomáhá lidem s psychickými poruchami v jejich začleňování do běžného života. Pracuje hlavně s lidmi s depresivními poruchami, schizofrenií a úzkostnými stavy.

Zeď bláznovství počtvrté v Brně (zdroj: ČT24)

„Zeď bláznovství má poukázat na to, že v každém z nás je kousek blázna,“ tvrdí Zavoralová. Třídenní akce je vyvrcholením takzvaného Měsíce bláznovství v Brně. „Je to série výstav, workshopů a divadel, které mají za cíl odbourat mýty, které kolem takzvaných bláznů máme,“ vysvětlila.

Papírová „zeď“ bude na náměstí Svobody v Brně stát od dnešního dopoledne až do pátečního večera. Kromě barevných fixů organizátoři připravili také zábavné psychotesty. Věří, že stejně jako v posledních letech na zdi nezůstane jediné místečko prázdné.