Za nová místa ve školkách Znojmo zaplatí dva miliony

Znojmo - Zápisy dětí do mateřských škol jsou pro rodiče již tradičně velký boj. Místa pro předškoláky chybí snad ve všech městech, a jinak tomu není ani ve Znojmě. Letos tamní školky odmítly bezmála 130 dětí. Znojemská radnice se proto situaci rozhodla řešit - do září plánuje přistavět šest nových tříd za dva miliony korun.

Mateřská škola Holandská - jedna z nejvytíženějších a nejžádanějších školek ve městě. Zájem o ni je tento rok dvojnásobný. Školku přitom před třemi lety rozšířili o další dvě třídy pro třicítku dětí. Už tehdy bylo jasné, že to Znojmu stačit nebude. „Dát dítě do školky je velký problém. Dětí je hodně, přednost mají děti pracujících rodičů, takže když maminka teprve uvažuje o návratu do práce nebo hledá nové místo, je to bez šance,“ řekla ze svých zkušeností matka předškoláka ze Znojma Petra Vuchtelová.

Zvolili jsme nejekonomičtější řešení, tvrdí místostarosta

Pro nejmenší občánky bude muset město vybudovat desítky dalších míst. Už letos v září by mělo vzniknout šest nových tříd s kapacitou 80 míst. „Možných řešení bylo hned několik, nakonec jsme se rozhodli pro to nejekonomičtější - dvacet dětí umístíme do nové třídy na základní škole Klášterní, dalších dvacet míst získáme rozšířením mateřské školy v Pražské a dvě další třídy pro 40 dětí vybudujeme na základní škole Slovanská,“ vyčetl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

Umístit malé děti do budovy školy pro starší žáky ale není jednoduché. Část budovy pro předškoláky musí mít vlastní vchod i oddělené zázemí. Výhodou však je, že učitelky s dětmi budou moci využívat tělocvičny a hřiště, které ke školám náleží. Na ty by město muselo vynaložit další nemalé částky, pokud by se rozhodlo vybudovat novou samostatnou školku.

Díky rozšíření tříd by měly být uspokojené potřeby většiny rodičů ve Znojmě. Náklady radní odhadují na dva miliony korun.