Devětašedesátiletý důchodce stojí u soudu za zneužití dvou batolat

Zlín - Před krajským soudem ve Zlíně dnes stanul devětašedesátiletý Vladimír, který podle obžaloby na přelomu roku 2008 a 2009 pohlavně obtěžoval dvouapůlletého chlapce a pak opakovaně v létě 2010 také jeho dvouletou sestru. Za to mu hrozí pět a dvanáct let za mřížemi. Obžalovaný vinu odmítá a tvrdí, že jde o pomstu rodičů dětí, kterým půjčil peníze. (Celé jméno obžalovaného záměrně nezveřejňujeme, aby nedošlo k identifikaci poškozených dětí.)

Případ, který byl dnes u soudu dopodrobna vylíčen se všemi detaily „obžalovaného hrátek s dětmi), se přitom neprovalil hned. Do doby, než devětašedesátiletý muž dvouapůlletého chlapce osahával, trávil s ním hoch čas rád. A i když si na začáčtu roku 2009 postěžoval, že už s ním nechce trávit čas, jeho rodiče důvody nehledali nebo jim spíš nevěřili. Pouze omezili chlapcovy návštěvy u obžalovaného. Až když se to stejné a mnohem víc stalo o rok a půl později i jejich dalšímu dítěti, dvouleté holčičce, která jim své zážitky vylíčila, začali to řešit. “Nemohli jsme tomu uvěřit, je to strašné," prohlásil dnes u soudu otec dětí, kterým jejich blízký ublížil.

Devětašedesátiletý obžalovaný ale svoji vinu popírá. Prý si vše rodiče dětí na něj vymysleli. „Obvinění odmítám. Je založeno na lži, podvodu a závisti,“ prohlásil dnes u soudu. Rodičům prý půjčil 220 tisíc a oni se jej teď snaží  pošpinit, aby peníze nemuseli vracet. Zastalo se jej i babička dětí, s níž obžalovaný žije a která podle svých slov měla děti vždy na očích. „Jde o dětskou fantazii,“ prohlásila žena.

Státní zástupce zdůvodňuje obžalobu muže, který měl znásilnit děti (zdroj: ČT24)

Soudní znalkyně z oboru psychologie Petra Mandincové však již ve znaleckém posudku, který se dnes u soudu četl, jasně potvrdila, že tak malé děti by si sexuální praktiky tak dopodrobna nevymyslely. „Popis byl přiměřený věku, nepůsobilo to naučeně,“ řekla dnes u soudu. Podle ní zanechalo chování obžalovaného na hochovi nepříznivé následky. „Mělo to výrazný dopad. Málo důvěřuje lidem. Je zvýšeně labilní, má afekty a je lítostivý,“ popisovala Mandincová. 

Matka obou dětí navíc vypověděla, že tento zážitek měl na děti vliv. Budí se ze spaní, mají ošklivé sny," prohlásila jejich matka. Zítra by se po výpovědi dalších svědků mělo o trestu rozhodnout.