Žena, která střepem napadla dítě, zůstane v ústavní péči

Zlín - Soud rozhodl o ústavní ochranné léčbě ženě, která v Otrokovicích na Zlínsku v únoru skleněným střepem zaútočila na krk malého dítěte. Ženě by za pokus o vraždu hrozilo u soudu 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. Státní zástupce Roman Kafka ale v březnu trestní stíhání ženy zastavil. Podle něj byla v době útoku nepříčetná.

Pětatřicetiletá žena letos 20. února v Otrokovicích zaútočila skleněným střepem na krk čtyřletého chlapce, kterého od vážných zranění zachránilo jen zimní oblečení.

Obviněná trpí duševní chorobou a je podle státního zástupce nebezpečná pro společnost, proto podal soudu návrh, aby nařídil psychiatrické léčení v ústavu. Podle Kafky žena na dítě, které čekalo na chodníku na matku, zaútočila se zvláště zavrženíhodnou pohnutkou. „Chtěla tím, že usmrtí náhodně vybrané dítě, vyřešit svou sociální, bytovou a finanční situaci. Počítala totiž s tím, že se dostane do výkonu trestu,“ uvedl státní zástupce.

Dlouhodobě nezaměstnaná žena přespávala v azylových domech nebo u známých. Na krk dítěte údajně útočila masivním střepem z hrdla pivní láhve, který měl několikacentimetrový hrot. Přes mikinu a bundu naštěstí nedokázala dítěti způsobit závažnější zranění, chlapec však utrpěl psychickou újmu.

Pokud soudženě uloží ústavní ochrannou léčbu, potrvá podle zákona do doby, dokud to vyžaduje jeho účel. Každé dva roky však soud rozhodnutí přezkoumává. Může rozhodnout o trvání léčby, ale také o propuštění z ochranného léčení. Kromě léčby může soud u pachatelů zvlášť závažných trestných činů uložit i takzvanou zabezpečovací detenci. Podle Kafky však k tomu nejsou u obviněné naplněny všechny zákonné podmínky.