Devětašedesátiletý důchodce dostal pět let za znásilňování dětí

Zlín - Pětiletý trest dostal dnes u krajského soudu ve Zlíně devětašedesátiletý Vladimír, který podle obžaloby na přelomu roku 2008 a 2009 pohlavně zneužil dvouapůlletého chlapce a pak opakovaně v létě 2010 také jeho dvouletou sestru. Podle lékařského posudku má organickou poruchu mozku a snížené ovládací schopnosti, proto byl trest na dolní hranici. Sazba je od 5 do 12 let. Obžalovaný vinu odmítá a na místě se proti rozsudku odvolal.  Tvrdí, že jde o pomstu rodičů dětí, kterým půjčil peníze. (Celé jméno obžalovaného záměrně nezveřejňujeme, aby nedošlo k identifikaci poškozených dětí.)

Soudní líčení, které bylo zahájeno včera, skončilo dnes o půl dvanácté. Po včerejších výpovědích rodičů obou dětí a partnerky obžalovaného muže, která jej hájila, přišly dnes na řadu znalecké posudky. Psycholožka, která vyšetřovala obě děti, vypověděla, že jejich výpovědi jsou vysoce věrohodné a že zážitky dětí minimálně na chlapci zanechají následky. „Mělo to výrazný dopad. Málo důvěřuje lidem. Je zvýšeně labilní, má afekty a je lítostivý,“ popsala psycholožka Petra Mandincová.

Sám obžalovaný v posledním vyjádření sice zalitoval, ale jen toho, že vše skončilo u soudu. „Mohlo se to vyřešit jinak,“ prohlásil. Včera přitom tvrdil, že je zcela nevinný a že jej rodiče dětí chtějí společensky znemožnit, aby mu nemuseli vrátit půjčené peníze.

Případ, který byl u soudu dopodrobna vylíčen se všemi detaily „hrátek obžalovaného s dětmi“, se přitom řešil i u policie se zpožděním. Do doby, než devětašedesátiletý muž dvouapůlletého chlapce osahával, trávil s ním hoch čas rád. A i když si na začáčtu roku 2009 postěžoval, že už s ním nechce trávit čas, jeho rodiče důvody nehledali, nebo jim spíš nevěřili. Pouze omezili chlapcovy návštěvy u obžalovaného. Až když se to stejné a mnohem víc stalo o rok a půl později i jejich dalšímu dítěti, dvouleté holčičce, která jim své zážitky vylíčila, začali to řešit. „Nemohli jsme tomu uvěřit, je to strašné,“ prohlásil včera u soudu otec dětí, kterým druh jejich babičky ublížil.