Za nahlášení trestného činu se zaměstnanec úřadu dočkal výpovědi

Brno – Informatik Michal Eger z městského úřadu v Brně–Žabovřeskách, který ohlásil zneužívání vybavení a materiálu úřadu k soukormým účelům tajemnicí Jarmilou Kučerovou, se podle svých slov stal obětí šikany. Šikanovat jej měla začít právě dotčená tajemnice, která byla policií obviněna ze zpronevěry. Eger od ní dostal omezení přístupu do sítě, absurdní pracovní úkony. Informaci o šikaně přinesl jako první server Bystrčník. Česká televize dnes zjistila, že poslední den, kdy byla tajemnice v práci, dokonce předala Egerovi výpověď.

Podle Michala Egera začalo vše tím, že upozornil na nezákonné jednání tajemnice úřadu. Jarmila Kučerová (ODS) měla údajně zpronevěřit přes patnáct tisíc korun. Před loňskými komunálními volbami si totiž měla na radniční tiskárně vytisknout předvolební letáky pro svoji kandidaturu do zastupitelstva obce Kobylnice. „Jednalo se zhruba o 630 oboustranných barevných letáků,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský. Tiskárnu si Kučerová údajně nechala přesunout do své kanceláře a zadala nákup většího množství tonerů.

Informatik bez přístupu k počítači

„Sedím bez možnosti přístupu k počítači a ručně tužkou na papír zpracovávám inventarizaci výpočetní techniky,“ uvedl Michal Eger.

Na nesrovnalosti v hospodaření s veřejnými penězi upozornil právě informatik radnice Michal Eger. „Poté co jsem předal policii podklady pro trestní stíhání paní Kučerové, byl jsem poslán na vyčerpání zbytku dovolené. S tím se nikdy před tím nikdo jiný nesetkal,“ začal Eger své vyprávění o šikaně. Pečovat o počítačovou síť úřadu byl zvyklý i během dovolené. Nevěděl ale, že mezitím ho tajemnice úřadu od přístupu do sítě odřízla. „Situaci jsem vyhodnotil jako chybu systému, taky mě napadlo, že po sobě chce někdo zahladit stopy. Každopádně jsem zvyklý síť spravovat, tak jsem si přístup zjednal zpět,“ pokračuje Eger. Po návratu do práce zjistil, že měl svým jednáním údajně zmařit bezpečnostní prověrku, kterou prováděla najatá externí firma. Tajemnice Kučerová dokonce podala trestní oznámení na neznámého pachatele za neznámý trestný čin. 

Absurdní situace – informatik bez počítače 

Po eskapádě s přístupem k síti dostal Michal Eger od tajemnice zadanou jinou práci. „Sedím bez možnosti přístupu k počítači a ručně tužkou na papír zpracovávám inventarizaci výpočetní techniky,“ popsal hořce Eger. „Taková práce se tady běžně nedělá,“ dodal. Dostal se tak do absurdní situace – je informatikem bez počítače a správcem sítě bez přístupu k síti. Podle něj platí neoficiální zákaz pro ostatní zaměstnance, aby ho k síti pustili. „Šikana to samozřejmě je. Nemám ve zvyku být v práci a nepracovat, můj úkol je tady poněkud jiný,“ stěžuje si Eger. 

Poté co se případ dostal na veřejnost, postavil starosta tajemnici mimo službu. Poslední den v práci ale stihla Kučerová zasadit informatikovi poslední ránu. „Poslední den své činnosti mi tajemnice předala pod smyšlenými záminkami výpověď,“ řekl Eger. Od 1.5. mu tak poběží výpovědní lhůta a záleží na zástupkyni tajemnice, jak se k výpovědi postaví. „Starosta ani samospráva nemají žádnou oporu v zákoně k tomu, aby jakýmkoliv způsobem přinutili tajemníka úřadu ke změně jeho rozhodnutí v personálních záležitostech,“ okomentoval celou situaci vyhýbavě starosta městské části Žabovřesky Marek Šlapal (ČSSD). 

Vyjádření tajemnice Jarmily Kučerové se dnes České televizi nepodařilo získat. Tajemnice pokládala telefony, její manžel zavřel dveře s tím, že jeho žena není doma. 

Tajemnice se cítí nevinná 

Jarmila Kučerová vinu odmítá. Proti obvinění podala stížnost, státní zastupitelství ji ale zamítlo. Jestli se její případ dostane k soudu, hrozí jí až dva roky vězení. A taky ztráta zaměstnání. „Pokud soud pravomocně rozhodne o vině paní Kučerové, tak samozřejmě jako tajemnice skončila,“ uvedl Šlapal (ČSSD). S výpovědí informatikovi, který údajnou trestnou činnost nahlásil, ale nic dělat nebude.