Radikálové prošli Brnem, střetům policie zabránila

Brno - Policie zadržela při dnešních prvomájových akcích v Brně 15 lidí, z toho 13 pravicových extremistů. Jeden z radikálů má německé občanství a policie nyní analyzuje jeho projev, který přednesl na shromáždění v parku Koliště. Další je ze Slovenska a zadržen byl kvůli nápisu na svém tričku. Další zadržený měl u sebe plynovou pistoli a devět nábojů. Zbytek zadržených radikálů čeká jednání před soudem nebo před přestupkovou komisí za nápisy na transparentech a oblečení, které měli na sobě. Policie také řeší rvačku, která se stala na konci pochodu.

Centrum Brna se změnilo v neprodyšnou zónu. Očekávaný pochod radikálů prakticky zastavil dopravu v centru, nejely tramvaje ulicí Cejl a na Kolišti se zastavila i doprava pro automobily. V parku za Domem umění na Malinovského náměstí se sešlo asi 500 radikálů. Po 15. hodině se vydali na pochod opačným směrem, než bylo původně plánováno, vyhnnuli se tak blokádě v ulici Cejl, kde se jim postavila asi tisícovka aktivistů. Průvod prošel ulicí Milady Horákové, Merhautovou, Vranovskou a vrátil se přes Cejl do parku Koliště.

Trasa pochodu se změnila, doprovázely ho drobné incidenty

Radikálové po domluvě s policií směr pochodu otočili. Policie se snažila zabránit střetům s odpůrci pochodu. Ty proto uzavřela v ulici Cejl a pochod směřovala tak, aby se vyhnul odpůrcům. Podle zpravodaje České televize na trase pochodu někdo z místních obyvatel hodil na účastníky pochodu kouřové kapsle.

Protestující se chtěli pochodu radikálů postavit

Situace v centru byla napjatá už od poledních hodin. Protestující totiž vyrazili od Muzea romské kultury ulicí Cejl směrem k Malinovského náměstí, aby se tam připojili k akci Brno blokuje a bohoslužbě, která začala ve 12:30 před Domem umění. Policie měla celou dobu situaci  pod kontrolou. Protestujícím, v převážné většině místním Romům, neumožnila, aby se dostali do bezprostřední blízkosti radikálů, a ulici Cejl přehradila. Podle policejní mluvčí Petry Vedrové se objevily informace, že si Romové přinesli sečné zbraně. Policie proto účastníky protestu kontrolovala. Megafonem je vyzvala k zachování klidu. Slíbila jim, že pokud z jejich strany nedojde k vyhrocení situace, nechá je na Cejlu a neumožní radikálům, aby po této trase pochodovali.

Protestujícím se přesto podařilo proniknout až těsně k parku na Kolišti. Policie proto musela v místě zastavit dopravu, situaci má ale přesto stále pod kontrolou. Přivolaný antikonfliktní tým odpůrce radikálů přesvědčil, aby se stáhli.

Na Bratislavské ulici se sešli protestující už dopoledne

Asi 400 lidí, převážně Romů, přišlo už dopoledne na protestní shromáždění proti odpolednímu pochodu krajní pravice v Brně. Dějištěm protestu nazvaného V Brně neonacisty nechceme je blízké okolí Muzea romské kultury v srdci lokality, kde žije nejvíce brněnských Romů a sociálně slabých lidí. Organizátoři si pozvali cimbálovou muziku a řečníky z různých občanských sdružení. Přítomní provolávali hanbu neonacistům, přišla žena s transparentem, podle kterého celou její rodinu vyvraždili nacisté v Osvětimi.

Radikálové pochodovali  Brnem po dvou letech

Motto prvomájového setkání Dělnické mládeže zní: „Proti invazi cizích pracovníků a exodu našich lidí“. Hnutí Brno blokuje je pokládá za militantní neonacisty. Chtělo, aby jejich setkání byla zakázána, popřípadě rozpuštěna hned v samotném počátku.

Akce radikálů se snažila zakázat radnice Brno-střed i brněnský magistrát. Pořadatelé setkání se ale obrátili na soudy a ty jim vyhověly. Zákazy neprošly a setkání se tak mohla uskutečnit.