Kraj vybuduje nové domovy pro seniory, další plánuje rozšířit

Jižní Morava - Na místa v domovech pro seniory se vedou dlouhé pořadníky. Vyřešit nedostatečné kapacity v Jihomoravském kraji by mělo vybudování nových zařízení a rozšíření některých stávajících. Už letos se začnou stavět nové domovy v Zastávce u Brna, Blansku, Kyjově a Bučovicích. Kraj počítá například také s kompletní rekonstrukcí domova pro seniory v Plavči na Znojemsku.

Mnozí potomci se o své rodiče například kvůli zaměstnání starat nemůžou. Navíc péče o seniory s demencí či těžkými chorobami může být pro laiky nezvladatelná. Kromě stavby nových domovů důchodců chce kraj na přelomu letošního a příštího roku rozšířit kapacity v Újezdě u Brna, Hustopečích, na Tomešově ulici v Brně, v Miroslavi a Ivančicích.

Lidí postižených demencí přibývá

Ředitelka Senior centra v Blansku Lenka Dražilová o péči o seniory s demencí (zdroj: ČT24)

„Ruku v ruce se zvyšujícím se průměrný věkem jde i rapidní nárůst výskytu demence. Jejím nejčastějším druhem je Alzheimerova choroba. Proto jsme se rozhodli soustředit se na péči o takto nemocné seniory. V zařízení se zvláštní péčí máme momentálně 34 míst, což rozhodně nestačí,“ uvedla ředitelka Senior centra v Blansku Lenka Dražilová.

V krajských domovech slouží seniorům 3171 lůžek. Poptávka převyšuje nabídku, podle odborníků lze však těžko zjistit, kolik přesně lůžek chybí. Většina rodin má po domovech v kraji víc žádostí, navíc mnozí je dávají dlouho dopředu kvůli dlouhému pořadníku.

Celkem kraj plánuje zřídit 545 nových míst a počítá s náklady 900 milionů korun. Kvůli této investici se kraj značně zadluží. „Jihomoravský kraj se jako jediný v České republice rozhodl řešit otázku míst v domovech seniory plošně. Chybí zde zhruba čtyři tisíce lůžek,“ řekla krajská radní Marie Cacková (KDU-ČSL). Většina nákladů je financována z evropské investiční banky. „Je nutné uvažovat i o provozních nákladech. Počítáme 165 miliony korun ročně na všechna nová zařízení. Z této částky bude kraj nové domovy pro seniory dotovat asi deseti procenty,“ doplnila.

Opozice: Jedná se o neuváženou investici

Kritiku opozice, že jde o neuvážený krok a neproduktivní investici, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) odmítá: „Vedení kraje svým rozhodnutím vybudovat a posílit kapacity péče o seniory dělá přesně to, co by měly dělat zodpovědné děti. V takovém případě je samozřejmě na řadě veřejná sféra,“ uvedl v tiskové zprávě.

I přes snahu zřídit nová místa však kapacita těchto zařízení zůstane nedostatečná. „V naší přístavbě má být čtyřicet nových lůžek, které poptávku pokryjí jen částečně. Aktuálně máme šedesát žádostí,“ dodala ředitelka blanenského Senior centra.