Arboristé omlazují lípu v Letovicích

Letovice - Letovická lípa získala spolu s dalšími osmnácti stromy prostřednictvím projektu Zdravé stromy pro zítřek nárok na bezplatné ošetření odborníky, kteří vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista). Více než 150 let stará lípa je téměř posledním pozůstatkem aleje, která v minulosti lemovala cestu z Letovic do Svojanova.

Lípa je vysoká téměř 25 metrů a tvoří ji tři hlavní kmeny. V koruně se nachází větší množství proschlých větví a stabilita stromu je mírně narušená z důvodu výrazného náklonu jednoho z kmenů a přítomnosti mohutné kosterní větve směřující nad elektrické vedení. Z tohoto důvodu zažádala obec Letovice u Nadace Partnerství o bezplatné ošetření.

„Lípa v Letovicích bude v projektu letos prvním ošetřeným stromem z jižní Moravy. V průběhu května stromolezci v Jihomoravském kraji ošetří ještě lípu u kostela sv. Mikuláše v Letonicích,“ uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Celkově v letošním roce díky Zdravým stromům pro zítřek kvalifikovaní arboristé bezplatně ošetří devatenáct stromů z devíti krajů.

Arborista Martin Vlado o omlazování letovické lípy (zdroj: ČT24)

Ačkoliv je mezi širokou veřejností běžným názorem, že pečovat o stromy dokáže každý, opak je pravdou. Staré stromy mají vysokou společenskou i historickou hodnotu, a proto by se o ně měli starat skuteční odborníci. „Certifikát European Tree Worker může zaměstnancům obecního úřadu posloužit jako vhodné vodítko pro výběr kvalifikovaného arboristy. Prokazuje, že má stromolezec za sebou určitou praxi a že se v oboru dále vzdělává,“ vysvětluje Světlana Vávrová z občanského sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.