Ve Zlíně začalo přečíslování domků. Lidé se zdarma fotí na nové doklady

Zlín - Několik tisíc lidí ve Zlíně čeká během letošního roku stěhování. Sice jen papírové, ale přesto to mnohým zkomplikuje život.  Budou si muset vyřídit nové doklady a změnu nahlásit všem bankám, institucím, dodavatelům služeb atd. Týká se to lidí z 1 500 baťovských půldomků, které měly dosud společné popisné číslo domu. Po přečíslení bude mít každý půldomek svoje vlastní. Změnu nařizuje zákon, hotovo musí být do 1. července letošního roku. Nové doklady si tak budou muset vyřídit asi tři tisíce lidí. Zlínský magistrát se jim snaží vyjít vstříc, úředníci za lidmi vyrážejí přímo do míst jejich bydliště.

Úředníci dnes odpoledne rozbili svůj tábor v kanceláři místní části Mokrá, kde si má doklady vyměnit asi 120 lidí. „Je to zbytečné, nevím, proč se to musí dělat, ale jsem ráda, že nemusím nikam jezdit,“ posteskla si jednaosmdesátiletá Karla Dohnalová, která přišla na úřad jako první.

Rozdělení adres je podle města nutností

Výměna občanek majitelů půldomků ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Půldomky odděluje vnitřní zeď, mají dva samostatné vchody a dva majitele. Ti dosud na dokladech sdíleli stejné číslo popisné, což vedlo k absurdním situacím. „Jeden majitel si půldomek odkoupil, vzal si na něj samozřejmě úvěr. A ten druhý majitel posléze už úvěr nemohl dostat, protože touto nemovitostí už bylo ručeno jinému člověku na jeho úvěr,“ vysvětlil náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (TOP 09).

Právě vlastníci domů se museli dohodnout, kdo z nich si nechá dosavadní číslo a koho naopak čeká kompletní obměna dokladů a nahlašování změn u nejrůznějších institucí. Kde se majitelé neshodli, rozhodli místo nich úředníci magistrátu.

Všechny úkony, které mají na starosti odbory magistrátu, budou pro občany zdarma. Město nechá na vlastní náklady vyrobit tabulky s čísly, a pokud o to vlastníci půldomků požádají, uhradí jim i montáž.

Úředníci budou za lidmi vyrážet opakovaně

Dnešní výjezd úředníků za lidmi nebyl ojedinělý. Vrátí se i do místní části Mokrá. Za měsíc tam lidem, kteří se dnes nechali vyfotit a vyplnili formuláře, přinesou nové osobní doklady. Starším lidem, kteří je o to požádají, donesou úředníci nové občanské průkazy až domů.

Baťovské půldomky ve Zlíně
Zdroj: ČT24