Studium veteriny si vyzkoušeli „nanečisto“ se skalpelem v ruce

Brno - Studium veterinární fakulty láká každý rok zástupy uchazečů. Skutečně je však tento obor takový, jak si mladí milovníci zvířat představují? Zjistit, zda pro jeho studium opravdu mají předpoklady, jim mohou pomoci speciální kurzy pořádané Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu. Třináct účastníků kurzu Morfologie savců a ptáků si své znalosti a zkušenosti vyzkoušelo přímo v pitevně brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity.

V teoretické části kurzu se středoškoláci postupně seznamovali s jednotlivými zvířecími orgány a učili se, jaké jsou odlišnosti v jejich uspořádání u savců a ptáků. Zatímco studenti „veteriny“ si nejdříve pitvy zkoušejí na trvalých preparátech, středoškoláci si museli poradit rovnou na těle tříletého rotvajlera a slepice. „Gymnazisté nemají možnost vyzkoušet si pitvu na větším savci. Mnoho z nich, zejména děvčat, má také strach, jak si s úkolem poradí a jestli jim nebude špatně,“ řekla vedoucí kurzu Iveta Putnová z brněnské veterinární fakulty.

„No, trošku to zapáchalo,“ přiznala s rozpačitým úsměvem studentka Pavla Zemanová, jen co předala skalpel kolegyni. Ráda by studovala biologii a chemii. „Překvapilo mě třeba, kolik v sobě zvířata měla nádorů. Od studia mě to ale určitě neodradilo,“ dodala.

Studenti završili přípravný kurz na veterinární fakultu pitvou rotvajlera (zdroj: ČT24)

Kurzy středoškolákům usnadní rozhodování, kam dál

Cílem projektu je probudit v mladých lidech větší zájem o přírodovědné a technické obory. „Účastníci kurzu Morfologie savců a ptáků jsou potenciální zájemci o studium veterinární nebo humánní medicíny. Mají zde možnost zjistit, co je na vysoké škole čeká, a podle toho se rozhodnout a dopředu pouvažovat, kterým předmětům na gymnáziu by se měli více věnovat,“ vysvětlila projektová manažerka T-Exkurzí Lucie Vaškeová. Nejmladšímu účastníkovi ukázkové pitvy bylo teprve dvanáct let.

T-Exkurze pořádá neziskové sdružení Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) pod záštitou Jihomoravského kraje a čtyř největších brněnských univerzit. Kromě kurzu zaměřeného na morfologii zvířat nabízí například programy Co všechno jste chtěli vědět o půdě, Léčíme se nebo Využití nanotechnologií v medicíně.