V Tišnově opravili historický Müllerův dům, v neděli v něm otevřou muzeum

Tišnov – Dům, který desítky let chátral v centru Tišnova, znovu ožije. Barokní památka se dočkala rekonstrukce i nového využití. V neděli bude v takzvaném Müllerově domě otevřeno muzeum města Tišnova. Opravu za více než 20 milionů korun pomohly z jedné třetiny zaplatit norské fondy, zbytek šel z městské pokladny.

Dům prošel během historie velkým vývojem - od pivovaru až po kanceláře gestapa. „Po roce 1999 následovaly debaty, co se s budovou bude dít dál. Zvažovaly se zde sociální byty. Nakonec zvítězila myšlenka obnovení městského muzea, které v Tišnově působilo naposledy někdy ve 30. letech,“ popsal starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD). Na projekt se městu povedlo získat dotaci z norských fondů. Záchrana přišla doslova na poslední chvíli, památce kvůli havarijnímu stavu hrozilo zbourání. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 21 milionů. Dotace činila 300 000 euro, což je v přepočtu asi 7,5 milionů korun. Zbytek peněz šel z městského rozpočtu. 

Tišnov má po osmdesáti letech městské muzeum

Valeriana Kallabová popisuje své vzpomínky na Müllerův dům (zdroj: ČT24)

Nové muzeum mapuje historii města, ale také přírodu a okolí Tišnova. Při přípravě expozic využilo vedení města i spolupráce s blízkým Podhoráckým muzeem v Předklášteří u Tišnova, které Tišnovským poskytlo pro novou expozici některé ze svých exponátů. „První část muzea je přírodovědná, další historická, kde návštěvníci uvidí exponátky od těch prehistorických až po současnost,“ řekla ředitelka nového muzea Kateřina Brdíčková. Müllerův dům neposkytuje přístřeší jen novému muzeu, v jeho zdech vznikla i literární kavárna. „Po dobu své existence prošel objekt mnoha často necitlivými přestavbami. Až díky rekonstrukci se podařilo v domě odhalit některé zajímavé věci, jako třeba malované trámové stropy, o kterých jsme do té doby nevěděli. Myslím, že i z hlediska architektonického bude návštěva domu zážitkem,“ uvedl starosta Schneider. 

Muzeum zahájí činnost v neděli 8.5. ve 14 hodin. Otevření expozice proběhne formou městské slavnosti, která se na počest původního muzea bude konat v prvorepublikovém duchu. V podobné náladě bude na tišnovském hlavním náměstí od 16 hodin  akce pokračovat koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. 

Barokní skvost Tišnova 

Müllerův dům je tišnovskou dominantou malého náměstí v křížení historických ulic Halouzkova a Jungmannova. Budova spolu s několika dalšími domy v nejbližším okolí tvoří cenné jádro nejstarší tišnovské zástavby. Nedaleko se rovněž nacházejí tři úzké historické uličky, z nichž nejznámější Koželužská se svou šířkou 77,5 centimetru byla zapsána i do knihy rekordů. Tři století starý Müllerův dům byl měšťanským domem s právem vaření piva. V roce 1875 jej koupila rodina Franze Müllera, starosty Tišnova, po němž je dům pojmenován. „V pozdější době, za mého pradědečka, zde vznikla koželužna,“ zavzpomínala Valeriana Kallabová, příbuzná původních majitelů. Dům zůstal ve vlastnictví rodiny Müllerů do roku 1945, kdy byl znárodněn. Po roce 1989 byl v restituci vrácen původním majitelům, od kterých jej v roce 1999 koupilo město Tišnov. 21. století zastihlo Müllerův dům v dezolátním stavu, zachránila jej až zásadní rekonstrukce.

  • Müllerův dům v Tišnově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2524/252374.jpg
  • Tišnovské muzeum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2524/252368.jpg
  • Müllerův dům - historický snímek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2524/252370.jpg