Firma Euro-Jordán z Podivína zavřela pobočky. Zákazníkům dluží statisíce

Břeclavsko - Stovky milionů korun dluží svým klientům a obchodním partnerům firma Euro-Jordán z Podivína na Břeclavsku. Zavedená společnost vyrábějící plastová okna byla významným zaměstnavatelem v regionu, pobočky měla po celé republice a na Slovensku. Firma sama ještě před několika týdny podepisovala nové smlouvy. Teď ale se zákazníky přestala komunikovat a majitel podal na svoji společnost návrh na prohlášení úpadku.

Obří areál v Podivíně na Břeclavsku ještě před několika týdny zaměstnával stovky lidí - dnes je téměř prázdný. Všude jsou stažené žaluzie a vrátný se schovává stejně jako sám majitel firmy Miloslav Macháček. Před bránou postávají zákazníci, kteří doufají, že své peníze od majitele dostanou zpět.

„Řekli mi, že nemůžou nikomu nic vyplácet a hotovost prý nemají,“ stěžoval si poškozený zákazník, který si nepřál uvést své jméno.

Firma Euro-Jordán měla pobočky po celé republice a svoji sesterskou společnost i na Slovensku - tu poslal slovenský soud v březnu do konkurzu. Také po ní zůstali zákazníci, kteří přišli o statisíce eur. V České republice se uzavíraly smlouvy a inkasovaly zálohy ještě v únoru - s úsměvem na rtech. Pak zaměstnanci z poboček zmizeli.

Podivné okolnosti převodu firmy

Miloslav Macháček koupil firmu teprve před osmi měsíci, tedy na podzim loňského roku, od původního majitele Kamila Jordána. Podle bývalých zaměstnanců byla už tou dobou společnost v dluzích. Teď se částka vyšplhala přes 200 milionů korun. Podle obchodního rejstříku si přitom Kamil Jordán čtyři měsíce před prodejem založil novou firmu, která navíc sídlí ve stejném areálu.

Mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová potvrdila, že policie se činností společnosti bude zabývat od jejího vzniku. Poškození zákazníci navíc zvažují podání trestního oznámení.

Insolvenční návrh soud zamítl

Nový majitel Miloslav Macháček se teď snaží dostat svoji firmu do konkurzu a podal na ni insolvenční návrh. Krajský soud v Brně ale jeho návrh zamítl. Macháček totiž nedoložil, jak se do dluhů dostal a proč je nemůže splácet. V soupisu majetku navíc chybí důležité položky.

  • Firma Euro-Jordán zavřela všechny své pobočky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2524/252399.jpg
  • Plastová okna Euro-Jordán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2525/252406.jpg