Nechat se obsluhovat maidkou je snem každého (muže)

Brno - „Vítejte doma, pane,“ říkají s úsměvem maidky a uklání se před každým hostem, který vstoupí do malinké kavárny. Návštěva maid café je pro našince, který není fanouškem japonských animovaných filmů nebo japonské kultury, výletem do jiného světa. Jde o místo, v němž obsluhují dívky oblečené jako viktoriánské služky. Úslužné maidky se k zákazníkům chovají jako ke svým pánům a také je tak oslovují. Výjimkou nejsou kavárny, kde maidka přepracovaného Japonce i namasíruje. V Brně maidky hrají s návštěvníky třeba hru Člověče, nezlob se.

Už při prvním kroku si člověk uvědomí, že je to „jiné“. Stěny hrají odstíny růžové, pronikání denního světla brání závěsy na oknech ve stejné barvě, na pultu jsou usazení plyšáci a na zdech jsou velké plakáty maidek. Pomyslnou korunu všemu nasazuje skupinka dívek v černobílém kostýmu viktoriánských služek - se zástěrou a čelenkou. Některé maidky mají dokonce kočičí nebo králičí ouška a ocásek. Úslužně se uklání, mile se usmívají. A hlavně - neustále se o vás starají.

Každého zákazníka po přivítání maidka usadí, donese mu vedle vlastní objednávky také čistou vodu a nahřívaný ručník. „Jakou si přejete zábavu, pane?“ zní další slova z úst submisivní maidky. Zahrát si s ní můžete třeba Člověče, nezlob se.

NO COMMENT: Maid Café v Brně (zdroj: ČT24)

Spolu s účtem přináší maidka také koláčky štěstí, ve kterých je zapečená věštba nebo moudro.

Feministky by možná tohle místo proklely jako doupě, v němž vítězí zažité stereotypy nad rovnoprávností pohlaví. Je tomu tak jen na první pohled, maidky se totiž stejně chovají k mužům i ženám. Kavárna má vedle pravidelných štamgastů také stálé zákaznice. Chodí sem na karaoke japonského nebo korejského popu nebo si zatančit na počítačovém simulátoru.

Někdy musíme poslat rozvášněné hosty do kouta, říká majitel Maid café Luboš Brhel

Jak těžké bylo najít dívky, které by tady chtěly pracovat?

Ze začátku to byl trochu oříšek, protože jsme dívky sháněli hodně na poslední chvíli. Během prvního týdne nebo dvou po otevření kavárny jsme ale museli zájemkyně odmítat. Nejsou tu jen kamarádky, které bychom k práci přemlouvali, máme naopak spoustu cizích slečen, které se o nás nějak dozvěděly. Žádostí o práci maidky máme pořád hodně, musíme je odmítat.

Na dívkách na první pohled upoutají kostýmy viktoriánských služek. Nechali jste si je ušít, nebo se dají koupit?

Kostýmy jsou dovezené z Taiwanu, takže taková levnější výroba. Myslím si, že jsou docela pěkné. Až se zničí, snadno je obměníme.

Kostým upoutá pozornost, ale jaké vlastnosti by maidka měla mít?

Kostým je to, čeho si má návštěvník hned všimnout, aby zjistil, že není kdekoliv jinde. Ale to hlavní je právě chování. To by mělo být velmi uctivé, až takové podřízené a submisivní. Naše obsluha je vaše služka, to prostě platí. Nemělo by se stát, že zákazník nemá něco, co chce. Platí to i u her. Někdy se zákazníci stydí říct si o to, že by si s maidkou chtěli zahrát nějakou hru, takové zákazníky potom musí maidky přemlouvat. Na druhou stranu jsou zákazníci, kteří zase maidku nechtějí od zábavy pustit, aby mohla obsluhovat ostatní. Prostě s nimi velmi rádi tráví čas. Vrcholem nových her je ďábelský koktejl. Maidky namíchají dvě deci nápoje ze všeho, co jim přijde pod ruku. Pokud zákazník pití vypije a udrží přitom kamennou tvář, splní mu maidka jedno přání. Pokud ne, dostane od ní facku. To je teď jedna z nejpopulárnějších her.

V kavárně platí přísná pravidlo toho, jak se k maidkám chovat. Jaká jsou?

Nesmí se maidek dotýkat a fotit je. Zákaz focení se dodržuje, ale problém je občas se saháním na maidky. Zvláště stálí zákazníci, štamgasti, tak ti mají kolikrát velký problém. Pro takové případy máme systém trestů, my říkáme ban. Vypadá to tak, že maidka pošle zákazníka do kouta nebo ho zavře na záchodě, než ho to přejde.

Tohle rozvášnění se týká spíše pánů. Co dámy, nechystáte se pro ně otevřít butler café, tedy kavárnu, kde obsluhují jen uctiví pánové?

Chtěli bychom, ale zatím je to hodně daleko. Zatím tady máme butlery spíš na jednorázových akcích jako takové ozvláštnění.

Brněnské maid café je první a zatím jedinou kavárnou svého druhu v kontinentální Evropě. Evropští milovníci japonské kultury a především anime si péče maidek mohou užívat jen v britském Londýně. Několik maid kaváren je ještě ve Střední a Severní Americe, nejvíce jich je samozřejmě v Japonsku. Tam jsou maidky tak populární, že dokonce vznikají i kadeřnické a masážní salony, kde pracují dívky ve viktoriánských kostýmech.

Maidka Misa-chan: Maid znamená služka, takže pro mě je zákazník pánem

Co znamená Vaše jméno?

Chan (čti čan) je japonské rodinné oslovení slečny. Používá se taky ještě san nebo sama. Jméno si každá maidka vymýšlí sama, konkrétně to moje vzniklo podle cosplayové postavy (pozn. postava z anime), za niž jsem byla převlečená v době, kdy jsem se potkala s majitelem. Tehdy mě oslovil, jestli bych se nechtěla stát maidkou v jeho nové kavárně. Souhlasila jsem, tak jsem tady. A jméno už mi zůstalo, je to myslím dobrá paralela.

Takže jste se zajímala o japonské animované filmy?

Určitě, tady se víceméně všichni zajímají o anime.

Jaké to bylo, když jste šla poprvé obsluhovat v kostýmu?

Takové nezvyklé. U nás to není vůbec běžné, tak jsem se cítila zvláštně. Ale tady jsou velmi milí hosté a potom nemáte problém, když se na vás mile usmějí.

Co všechno má mít správná maidka na sobě?

Určitě obleček a potom čepeček nebo ouška a k tomu třeba ocásek s rolničkou.

A co chování maidky?

Maid vlastně znamená v překladu služka, takže každý zákazník by pro ni měl být pán a měla by se k němu tak chovat. Tak slušně, aby se tu hosté cítili jako doma.

Jak na takové chování reagují hosté?

Tak z osmdesáti až devadesáti procent reagují velmi pozitivně a rádi se sem vracejí. Samozřejmě se najdou i tací, kteří přijdou a řeknou: Co to tady je? Ježiš slečny, co to máte na sobě? Já jdu raději pryč. Ale to je jen minimum, většina hostů sem přichází a aspoň trochu ví, co je tady čeká.

Maidky také hrají s hosty různé hry. Mají zákazníci odvahu si o tyto hry říct?

Ze začátku sice měli strach, ale teď hry vyžadují čím dál víc. Zjišťují, že je nikdo neukousne za to, že si chtějí hrát, tak je to stále lepší a lepší.

Co hrajete?

Máme tady Kloboučku hop, Člověče, nezlob se, ale nejčastěji zpíváme karaoke nebo se tancuje DDR. Potom ještě věštíme z karet, z ruky, z kostek a z dalších věcí.

Berete svoji práci v kavárně třeba jako herec filmovou roli?

Ani ne tak jako filmovou roli, spíš jako hru. Jak jsme zvyklí chodit v cosplay, tak se člověk do role vžije a připadá si, jako by skutečně byl tou postavou. Je to taková životní role. Je to uvolňující, člověk se při tom odreaguje od každodenního stresu. Tady žádný velký stres není.

  • Jedna z brněnských maidek autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252734.jpg
  • Zákazníci si chodí do Maid Café i zazpívat karaoke autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252737.jpg
  • Karaoke v Maid Café v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252738.jpg
  • Zákazníci si mohou v Maid Café zatancovat DDR autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252736.jpg
  • Co si dáte, pane? autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252728.jpg
  • Brněnské maidky jsou původem Češky i Vietnamky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252731.jpg
  • Japonský jahodový dort v Maid Café autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252733.jpg
  • Maidka Misa-chan autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252725.jpg
  • Maidka Misa-chan autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252726.jpg
  • Dva hosté, dvě maidky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252727.jpg