Soud potvrdil trest pro majitele pouťové atrakce, na které zemřelo dítě

Brno – Krajský soud v Brně dnes potvrdil původní trest pro Jaroslava Kučeru, na jehož pouťové atrakci došlo v roce 2009 k tragédii, při níž zemřelo dítě. Soud majitele atrakce odsoudil letos v březnu k osmiměsíční podmínce s odkladem na 18 měsíců. Odsouzený musí navíc pojišťovně a rodině vyplatit náhradu škody. Proti původnímu rozsudku se odvolal jak Kučera, tak i státní zástupkyně, která požadovala zabavení atrakce. Soud dnes odvolání zamítl.

„Zavinění vyplývá z toho, že Jaroslav Kučera provozoval atrakci, která vůbec umožnila, aby z ní někdo vypadl,“ uvedl soudce odvolacího senátu Tomáš Kurfiřt. Soud zároveň poukázal na to, že podobné atrakce s sebou nesou riziko, to ale musí provozovatel minimalizovat. Soud proto Kučerovo odvolání zamítl. Jaroslav Kučera dnes u soudu nebyl, dorazil pouze jeho právní zástupce. Na jednání se dostavili i rodiče mrtvého chlapce. Státní zástupkyně byla s původním trestem spokojená, požadovala ale zabavení nebezpečné atrakce, aby se zabránilo dalším zraněním. To soud zamítl s odůvodněním, že majitel atrakci po tragédii ještě více zabezpečil. Státní zástupkyně je tak s dnešním rozhodnutím nakonec spokojená. „Je pravda, že majitel atrakci zabezpečil, takže nyní splňuje všechny požadované nároky. V každém případě každý provozovatel musí za atrakci nést plnou zodpovědnost,“ uvedla státní zástupkyně Štěpánka Růžičková. 

Nespokojenost s verdiktem byla naopak na straně provozovatele, respektive jeho právníka, který ho u sodu zastupoval. „S rozhodnutím soudu nesouhlasím. Druhý znalecký posudek, který byl vypracován, k tomu soud prvního stupně vůbec nepřihlédl a vůbec nebylo prokázáno z jaké konkrétní sedačky chlapec vypadl.  Já samozřejmě chápu závažnost situace a nechceme se zbavovat zodpovědnosti, ale vina by podle mě měla být prokázána a ne pouze dovozována,“ hájil dnes před soudem Kučeru jeho právní zástupce Petr Dítě, který teď se svým klientem  projedná případné dovolání. 

Neštěstí se stalo v červenci roku 2009. Při tradiční Svatojakubské pouti v Ivančicích patnáctiletý chlapec vypadl z atrakce ve tvaru lodi. Hoch se zřítil z výšky šesti metrů, hlavou narazil na ostrou hranu konstrukce, o kterou si rozrazil lebku a poranil si ruce. Zdravotní stav chlapce byl natolik vážný, že jej museli lékaři na místě uvést do umělého spánku. Dítě pak vrtulníkem přepravili do brněnské dětské nemocnice, kde se pacient podrobil sérii komplikovaných operací. I přes veškerou snahu lékařů hoch v nemocnici do týdne zemřel.

Otočnou lavici majitel provozuje dál, ale po tregédii ji ještě více zabezpečil
Zdroj: ČT24