Medvěd ušatý ze zlínské ZOO bude novou atrakcí zámku Konopiště

Zlín - Dnes ráno odcestoval pětiletý samec Brumbas ze ZOO Lešná ve Zlíně do svého nového působiště. Tím se stane zámek Konopiště, kde má chov medvědů ušatých tradici. Letos v zimě tam uhynul starší medvěd Kazimír. Nahradit by ho měl právě mladý sameček Brumbas. Medvěda ušatého chová zlínská ZOO více než 50 let. Za tu dobu se jí podařilo odchovat už šest mláďat. Brumbase sice na Konopišti nečeká partnerka, podle odborníků ale tento druh žije samotářským způsobem života.

Medvěd ušatý

Domovinou medvěda ušatého (Ursus thibetanus) je jižní, východní a jihovýchodní Asie. Patří mezi menšímedvědy a docela obratně šplhá postromech. V přírodě se živí hlavně kořínky,žaludy,ořechy, výhonky a jinýmiplody, je téměř úplnývegetarián, někdy se v jeho jídelníčku vyskytuje takémedahmyz, např.mravenci, a také si občas chodí přilepšit na lidské pole.

I když se jedná o menší druh medvěda, museli veterináři 150ti kilového samce zklidnit dvěma dávkami uspávacího prostředku. Veterinář mu je aplikoval pomocí tzv. foukačky. Po prohlédnutí medvěda a jeho naložení ho veterinář pomocí léků opět probudil, aby během cesty nedošlo k jeho zranění.

No comment: Medvěd Brumbas odjíždí do nového působiště (zdroj: ČT24)

Na Konopiště dorazil „medvědí“ transport hodinu po poledni. Klec byla spuštěna do výběhu a huňáč se podle kastelánky Marie Krejčové v novém prostředí rychle zabydlel. „Všechno proběhlo v pořádku, nebyly žádné komplikace,“ dodala.

Pro Konopiště je přitom dnešní den významný. Tradice chovu se na zámku datuje už od dob Františka Ferdinanda d'Este. Kazimír žil na zámku od roku 1998, kdy přicestoval ze zoologické zahrady v polské Vratislavi. „Je to zvláštnost, protože většinou se v hradních a zámeckých příkopech chovají medvědi hnědí,“ poznamenal vedoucí oddělení biologické výchovy zlínské zoo Tomáš Divílek.

Podle ošetřovatele Brumbase Vlastimila Ždánského je huňáč ve výborné kondici, což denně dokazoval akrobatickými kousky na stromech ve výběhu.